Σε συμφωνία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής μετά από 17 ώρες

Ευρώ, νομίσματα, χρήμα, χρήματαΜετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις διάρκειας δεκαεπτά ωρών, η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης κατέληξε τελικά σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, μέσω του twitter ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης κατέληξε σε ομόφωνη συμφωνία. “Όλοι έτοιμοι να πάμε σε ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ενίσχυση”, ενώ ο Βέλγος πρωθυπουργός, Charles Michel, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, την λέξη συμφωνία (agreement). Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Δηλώσεις Τσίπρα: Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός εξερχόμενος στις 10:48 ώρα Ελλάδος, δήλωσε: «Βρεθήκαμε μπροστά σε σκληρά διλήμματα. Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά αποτρέψαμε τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Αποτρέψαμε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Καταφέραμε να κερδίσουμε την αναδόμηση – αναδιάρθρωση του χρέους. Έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Κερδίσαμε τη χαμένη μας λαϊκή κυριαρχία. Η απόφαση μας κρατάει σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας και αποτρέψαμε το GREXIT. Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια για ανάπτυξη, ενώ τα βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Θα φορτωθούν βάρη και αυτοί που το προηγούμενο διάστημα τα απέφευγαν. Υπόσχομαι μεταρρυθμίσεις εναντίον της ολιγαρχίας που μας οδήγησε μέχρι εδώ.»

Η τελική απόφαση – συμφωνία περιλαμβάνει:

Συμφωνία χρηματοδότησης 86 δισ. ευρώ με τριετή διάρκεια για την Ελλάδα. Ταμείο εγγυοδοτήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ με έδρα την Αθήνα. Μέχρι την Τετάρτη η ελληνική βουλή πρέπει να περάσει τα μέτρα, στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Eurogroup. 25 δισ. στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση. Γίνεται μνεία για 2,5 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις αλλά και επιστροφή των “τριών θεσμών”.

 

Tags:

, , ,

Leave a Reply