Φώτης Ραπακούσης: Ο συλλέκτης που υμνεί την Ιστορία και την Παράδοση των Ιωαννίνων στο Μουσείο Αλή Πασά – ΑΦΙΕΡΩΜΑ EPIRUS NEWS

Ο Φώτης Ραπακούσης είναι συλλέκτης – υμνητής της Ιστορίας και της Παράδοσης των Ιωαννίνων μέσα από το έργο ζωής που δημιούργησε στο Νησί της Λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων και που φέρει τον τίτλο «Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου».

Το Μουσείο βρίσκεται στο χώρο της Μονής Αγ. Παντελεήμονος τον οποίο ο Αλή Πασάς είχε μετατρέψει σε εξοχική κατοικία, στο κυρίως κτίριο εκτίθενται αντικείμενα που έχουν άμεση η έμμεση σχέση με τον Αλή Πασά κατά την περίοδο δράσης του (1788-1822) και στο δεύτερο κτίριο κειμήλια της επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού (19ος αιώνας).

Ποιος είναι ο Φώτης Ραπακούσης

Φ. Ραπακούσης

Ο Φώτης Ραπακούσης γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι της επαρχίας Κόνιτσας το 1955, όταν και έχασε βρέφος ακόμη τον πατέρα του από νάρκη και συνέχεια βρέθηκε σε ιδρύματα όπου και μεγάλωσε.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην Epirus News, «το πρώτο “μικρόβιο” της συλλογής το κόλλησα μικρός, στα ορφανοτροφεία, επειδή στενοχωριόμουν που τα άλλα παιδιά λάμβαναν γράμματα από συγγενείς, ενώ εγώ όχι. Έτσι, άρχισα να κρατώ αρχικά φακέλλους από γράμματα άλλων παιδιών και στη συνέχεια τα γραμματόσημα τους, καθώς με εντυπωσίαζαν οι εικαστικές παραστάσεις που εικόνιζαν, πχ. από τον τρωικό πόλεμο».

Περνώντας τα χρόνια, ο Φ. Ραπακούσης αφού πέρασε μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες, σχεδόν μυθιστορηματική, τις οποίες πάντα κατάφερνε να ξεπερνά, βρέθηκε στις αρχές του ’80 να λειτουργεί αρτοποιείο το οποίο ήταν και ο τομέας που τελικά σταδιοδρόμησε και πέτυχε επαγγελματικά.

Μπορεί να μη κατάφερε να σπουδάσει και να αποκτήσει «περγαμηνές» με την τυπική έννοια, ωστόσο, η φιλομάθεια του και η εσωτερική ανάγκη για καλλιέργεια, τον κατέστησε κοινωνό πολλών και σπουδαίων γνώσεων, τέτοιων που η συζήτηση μαζί του πραγματικά σε καθηλώνει!

Γνωρίζει άγνωστα όσο και σπάνια περιστατικά και ιστορικές λεπτομέρειες, με την ακρίβεια ειδικού αλλά και τον επαγγελματισμό …ερευνητή, ενώ έχει αφιερώσει κυριολεκτικά τη ζωή του στο έργο της δημιουργίας και της ανάδειξης του «Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου».

Μιλάει με πραγματική αγάπη για την ιστορία και την παράδοση της περιοχής. Αναφέρεται στους πρωταγωνιστές της περιόδου με τρόπο που νομίζεις ότι μιλάει για το σήμερα – μια ζωντανή ιστορική περιγραφή – απεικόνιση προσώπων και γεγονότων, που ισοδυναμεί με …δέκα μαθήματα ιστορίας!

Το «Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου»

Το Μουσείο στη σημερινή του μορφή λειτουργεί από το 2012 στο Νησί της Λίμνης Παμβώτιδας, στα Ιωάννινα και είναι η ουσιαστική συνέχεια της πρώτης Συλλογής του Φ. Ραπακούσι με τίτλο «Τα όπλα του αγώνα», που λειτούργησε αρχικά στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Οι χώροι του σημερινού μουσείου είναι χωρισμένοι σε θεματικές ενότητες:

  • Δωμάτιο του Αλη Πασά
  • Αίθουσα με τις κουρτίνες του Σουλτάνου Μαχμούτ Β’
  • Αίθουσα Ασημένιων κοσμημάτων
  • Αιθουσα Επαναστατικής περιόδου
  • Χειμερινός Οντάς
  • Παραδοσιακες Φορεσιές
  • Σπηλιές
  • Κυρά Φροσύνη

Τα εκθέματα μετρούνται σε χιλιάδες, και είναι πράγματι πολύ ενδιαφέροντα – Οι παρακάτω φωτογραφίες μια αδρή μόνο ιδέα μπορούν να δώσουν – Με μια επίσκεψη στο Μουσείο θα απολαύσετε τον πλούτο των εκθεμάτων του.

Φωτογραφίες από το Μουσείο & τα εκθέματα

Κόσμημα από τη συλλογή του Μουσείου
Κόσμημα από τη συλλογή του Μουσείου

Ευχαριστούμε το μουσείο για την ευγενική παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των φωτογραφιών.

 

Tags:

, , , , , , ,