Ανανεώσιμες οχι αναλώσιμες πηγές ενέργειας στην Ήπειρο – Άρθρο του Υπ. Ευρωβουλευτή Ν. Γιαννή

Γράφει ο Νίκος Γιαννής, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή γινεται ολοενα πιο απειλητική, με χωρις προηγούμενο αριθμο φυσικων καταστροφων σε ολον τον πλανητη, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξορύξει πετρέλαιο. Οι πρωτες περιοχες που εχουν αδειοδοτηθεί για γεωτρήσεις βρίσκονται στα εδάφη της Ηπείρου και στα νερά του Ιονίου.

Οι προγραμματισμένες χερσαίες εξορυξεις, πετρελαιου ή φυσικού αερίου, συνεπάγονται αρχικως την αποψίλωση σημαντικων δασικών εκτάσεων και, εφ’ όσον βρεθούν αξιολογα κοιτάσματα, την καταστροφή δασών, τοπίων μοναδικής ομορφιάς και ζωνών που βρίσκονται κοντα σε αρχαιολογικούς χώρους, για εγκατασταση γεωτρυπάνων, βαρεος βιομηχανικου εξοπλισμού τυπου διυλιστηριων, και μεγάλων αγωγών που θα μεταφέρουν το εξαγόμενο πετρελαιο.

Οι νέες αυτες υποδομές θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην αγρια ζωη και τη φύση της Ηπείρου (ας σκεφθούμε μόνον το Ζαγόρι και το Εθνικό Παρκο Β.Πινδου!) θα ζημιώσουν, με μη αναστρέψιμο τροπο πολύτιμα οικοσυστήματα, θα απειλήσουν την ασφάλεια των κατοίκων και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωης των ντόπιων και των επισκεπτών. Μεγαλος αριθμος μεγάλων φορτηγών -βυτιοφόρων θα διασχίζουν τους δρόμους, επιδεινώνοντας την οδική ασφάλεια και οι τουρίστες που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται θεαματικά, ιδιως οι άλλοι Ευρωπαίοι κι απ´ όλον τον κόσμο που ανακαλύπτουν την πανέμορφη αυτή περιοχή της Ελλάδας, μπορει να γυρίσουν την πλάτη στην Ήπειρο, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας, σε έναν ανερχόμενο σημερα τομέα, με εξαιρετικές προοπτικές.

Σύντομα, θα ακολουθήσουν γεωτρησεις για εξόρυξη πετρελαίου και στα νερά του Ιονίου. Αν και εκει βρεθούν σημαντικα κοιτάσματα, θα στηθουν γιγαντιαίες για την κλίμακα του τόπου πλατφόρμες εξόρυξης και στις πανέμορφες θάλασσες μας θα κυριαρχούν ογκώδη τάνκερ, ενω ένα ατύχημα ισως να εχει ολέθριες συνέπειες.

Ολα αυτά σε μια εποχη που η διεθνής κοινότητα εχει αποφασίσει να καταπολεμήσει δραστικά την ανοδο της μέσης θερμοκρασίας τού πλανήτη, με τη μεγάλη μειωση των καύσεων ορυκτών καυσίμων που αποφασιστηκε με την Συμφωνια του Παρισιού για το Κλίμα, την οποια βέβαιως εχει συνυπογραψει και η Ελλάδα.

Συμμεριζόμενος τις ανησυχίες και τις εν πολλοις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των δυο μεγάλων ελληνικών οικολογικών οργανώσεων, της Greenpeace και του WWF, αλλα και των κινησεων πολιτων και πολλων φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, ειμαι ιδιαιτερως επιφυλακτικος στη χερσαια εξορυκτικη δραστηριότητα πετρελαίου και φυσικου αερίου στην Ήπειρο και στην εξορυξη πετρελαιου απο τη θάλασσα.

Επειδη θα εχουν τεραστιο περιβαλλοντικο, κοινωνικο και οικονομικό κόστος για την Ηπειρο και επειδη θελουμε η χωρα μας να συμμετέχει ουσιωδώς στην προσπάθεια που κανει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση σημερα για την αποτροπη της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών της επιπτώσεων.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε οτι η Ελλάδα εχει τεραστιες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας απο ανανεώσιμες, καθαρες και φιλικες προς το περιβάλλον πηγές. Έχω καταθέσει αναλυτικά τις απόψεις, προτάσεις και δεσμευσεις μου ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες αποτελούν το μέλλον του πλανήτη.

*Ο Νίκος Γιαννής είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ. Περισσότερα εδώ: Πορτραίτα Υποψηφίων: Νίκος Γιαννής, Υποφήψιος Ευρωβουλευτής ΝΔ – ΕΛΚ

 

Tags:

, , , , , , ,