Βιδάλης: Καμία νομική ισχύ τα έγγραφα για άρνηση διασωλήνωσης – Να αυτενεργούν οι γιατροί για να σώσουν τον ασθενή

Την πεποίθηση ότι δεν έχει καμία νομική ισχύ στην ελληνική νομοθεσία ένα έγγραφο με το οποίο ασθενής δηλώνει ότι δεν θέλει να διασωληνωθεί, και επομένως σε μια τέτοια περίπτωση ο γιατρός μπορεί να αυτενεργήσει και να σώσει τον άνθρωπο, έτσι ώστε να μην υποστεί κι αυτός τη δίωξη που προβλέπει η νομοθεσία, εξέφρασε ο διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Βιοηθικής, Τάκης Βιδάλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ με αφορμή τον θάνατο 44χρονου αρνητή του κορωνοϊού, σε νoσοκομείο.

«Ο γιατρός θα πρέπει να συμμορφώνεται με τη βούληση του ασθενούς, μέχρι τη στιγμή εκείνη που δεν θα μπορεί να εκφραστεί η βούληση αυτή ούτε από τον ασθενή, ούτε από τους οικείους του», εξήγησε ο ίδιος.

Όπως είπε είναι ένα μεγάλο θέμα, γνωστό στη βιοηθική και στη νομική θεωρία του ιατρικού Δικαίου, καθώς κάθε ιατρική πράξη προϋποθέτει την ελεύθερη συναίνεση ύστερα από ενημέρωση αυτού που πρόκειται να τη δεχθεί. Δεν μπορεί αν υπάρξει οποιαδήποτε ιατρική πράξη όταν την αρνείται ο ασθενής. «Λέγεται άρνηση θεραπείας, είναι γνωστός όρος και διεθνώς, είναι η άλλη πλευρά της ελεύθερης συναίνεσης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο καθένας ασκώντας το θεμελιώδης συνταγματικό του δικαίωμα, είναι ελεύθερος να ρυθμίζει τα θέματα της υγείας του όπως θέλει. Δεν μπορεί να του επιβάλει κανείς να προστατεύσει ή να μην προστατεύσει την υγεία του», υπογράμμισε.

«Στις περισσότερες νομοθεσίες του κόσμου, και στην ελληνική νομοθεσία, η φροντίδα του ασθενούς είναι καθήκον του γιατρού. Επιπλέον, ο γιατρός έχει ποινική ευθύνη εάν αφήσει έναν ασθενή να πεθάνει. Έχουμε λοιπόν μια αντίφαση στο νόμο, από τη μια πλευρά χρειαζόμαστε την ελεύθερη συναίνεση, από την άλλη ο γιατρός κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία. Πώς το αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες; Υπάρχουν χώρες που δεν το έχουν αντιμετωπίσει νομικά και άλλες χώρες – αρκετές στην Ευρώπη και τον κόσμο- που το έχουν λύσει αυτό το ζήτημα δίνοντας έναδικαίωμα στον ασθενή να πάει το ζήτημα της Υγείας του μέχρι τέλους και απαλλάσσοντας τον γιατρό από την ποινική ευθύνη», επεσήμανε ο κ. Βιδάλης.

πηγή: ertnews.gr

 

Tags: