Β. Τσίρκας: Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την παράταση φοίτησης και την ίδρυση νέας εκπαιδευτικής δομής για τους αποφοίτους των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ)

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη, σχετικά με την παράταση φοίτησης και την ίδρυση νέας εκπαιδευτικής δομής για τους αποφοίτους των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ).

Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, καθώς αφορά την καθημερινότητα, τις προοπτικές και την κοινωνικοποίησή των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Στην ερώτηση, η οποία αφορά άμεσα και αποφοίτους του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ της Άρτας, αναφέρεται ότι δεν υφίσταται κάποια δημόσια δομή, στην οποία οι απόφοιτοι να μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους και κατ’ επέκταση την επαγγελματική τους κατάρτιση και την εκμάθηση δεξιοτήτων.

Αυτό που προτείνεται και απευθύνεται και ως ερώτημα στον Υπουργό, είναι η ίδρυση μιας νέας δημόσιας δομής που θα υποδέχεται τους αποφοίτους των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. για τη συνέχιση των σπουδών τους.

Επειδή όμως ίδρυση και η λειτουργία της δομής αυτής απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, είναι αναγκαία μια προσωρινή λύση, η οποία θα δοθεί με την παράταση της φοίτησης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«« Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: “Παράταση φοίτησης και ίδρυση νέας εκπαιδευτικής δομής για τους αποφοίτους των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ).”

Οι απόφοιτοι των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, στα οποία φοιτούν μαθητές με νοητική στέρηση και αυτισμό, δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε κάποιον άλλο δημόσιο φορέα, καθώς δεν υφίσταται κάποια αντίστοιχη δομή. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται η επαγγελματική τους κατάρτιση και η εκμάθηση δεξιοτήτων αλλά και η προετοιμασία για την αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση και την κοινωνικοποίησή τους. Παράλληλα, είναι σίγουρο ότι η παραμονή τους στο σπίτι θα επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Επειδή πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς αφορά την καθημερινότητα αλλά και τις προοπτικές των παιδιών με ειδικές ανάγκες, κρίνεται σκόπιμη η ίδρυση μιας νέας δημόσιας δομής που θα υποδέχεται τους μαθητές μετά την αποφοίτησή τους από τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ για να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκεί.

Μέχρι την ίδρυση όμως και τη λειτουργία της νέας αυτής δομής, που απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προτείνεται η παράταση φοίτησης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να δοθεί μία οριστική λύση για τη συνέχιση των σπουδών των αποφοίτων των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και να δημιουργηθεί μία νέα δομή για τον σκοπό αυτό.
2) Αν προτίθεται να εκδώσει απόφαση παράτασης φοίτησης όλων ανεξαιρέτως των αποφοίτων στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ για την επόμενη σχολική χρονιά.

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Τσίρκας Βασίλης
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Γάκης Δημήτρης
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Γιαννακίδης Στάθης
Καββαδία Αννέτα
Καρά Γιουρούφ Αϊχάν
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα
Κωνσταντινέας Πέτρος
Λάππας Σπύρος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μουσταφά Μουσταφά
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαδόπουλος Σάκης
Ρίζος Δημήτρης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέτυ)
Σταματάκη Ελένη
Συρίγος Αντώνιος
Τζούφη Μερόπη
Ψυχογιός Γιώργος »»

 

Tags:

, , , , ,