Τοποθέτηση του βουλευτή Γ. Στέφου για το Παράλληλο Πρόγραμμα στην Υγεία

Ο Γιάννης Στέφος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων, τοποθετήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Παράλληλου Προγράμματος στην Υγεία.

Στην αρχή της τοποθέτησής του εξαπέλυσε έντονη επίθεση εναντίον της ΝΔ, όπου από το 2004 υποσχόταν ένα σύστημα υγείας καλύτερο από της Δανίας. Αντιθέτως παρέδωσαν ένα σύστημα υγείας απολύτως κατεστραμένο, όπως αποδεικνύει η κατάρρευση των υγειονομικών δεικτών.

Επίσης κακοποίησε βάναυσα τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε σημείο από παλαιότερη συνέντευξη του Α. Γεωργιάδη, ο οποίος ως υπουργός υγείας είχε πει: «Ταυτίζουμε το δημόσιο με το δωρεάν, δεν είναι υποχρέωση του κράτους η δωρεάν υγεία». Επίσης ανέφερε πως κατά την διακυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκαν οι δομές του ΕΣΥ, δεν διορίστηκε ιατρικό προσωπικό, οι ανασφάλιστοι ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και ενώ κατά το 2012-2014 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 52% η ιδιωτική αυξήθηκε από το 11,5% στο 23,5%, επιβαρύνοντας τους ασφαλισμένους κατά 1 δις.

Ανέφερε επίσης πολλά από τα θετικά που φέρνει το Παράλληλο Πρόγραμμα στην υγεία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στα δημόσια αγαθά, στην δημόσια ασφάλιση και στην δημόσια παιδεία. 3.500 προσλήψεις θα γίνουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Πλέον όλοι οι ανασφάλιστοι θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και η δαπάνη για τα δημόσια νοσοκομεία φέτος είναι αυξημένη κατά 300 εκατ. Τόνισε τέλος πως θα ρυθμιστούν θέματα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και θα τεθούν σε λειτουργία τα υπηρεσιακά συμβούλια. Χαιρέτησε ακόμη την απόφαση πολλών δημάρχων να συμβάλλουν μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου είναι εφικτό.

 

Tags:

, , , , ,