Τι συμβαίνει με τον Γ. Παπανδρέου – «Παιχνίδι» με πολλές «παρτίδες» οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής

«Φωτιά» στη μέχρι εκείνη τη στιγμή τελματωμένη όσο και εσωστρεφή εσωκομματική διαδικασία νέου αρχηγού που διεξάγονταν σε καθόλου ήπιους τόνους στο Κίνημα Αλλαγής έβαλε σε χρόνο «μηδέν» η δημοσιοποίηση της νυν προέδρου Φ. Γεννηματά του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά κυρίως της πρόθεσης της να αποσυρθεί από τη διαδικασία.

Οι τρεις αρχικοί διεκδικητές, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης, που είχαν απομείνει μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την «κούρσα της εκλογής, δεν άργησαν να γίνουν …έξι καθώς εκδήλωσαν πρόθεση να «μπουν στο παιχνίδι» της διαδοχής και οι Π. Γερουλάνος (πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου), Β. Κεγκέρογκλου (γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας) αλλά και ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος, Π. Χρηστίδης.

Αυτό ήταν και το χρονικό σημείο (Παρασκευή 16/10) όπου ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άρχισε να δέχεται προτάσεις και εισηγήσεις να λάβει μέρος στη διαδικασία, ή κατ΄ άλλους, αποφάσισε ο ίδιος να εμπλακεί, εκτιμώντας ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα επαναφοράς στην αρχηγία του κόμματος, απαλλαγμένος μάλιστα από «βαρίδια» και «προβλήματα» του παρελθόντος αν τα καταφέρει, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο υπήρξε πυρετός διαβουλεύσεων σε πολλά επίπεδα, ενώ το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε μια απολύτως διφορούμενη ανακοίνωση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί είτε ως πρώτη κρούση υποψηφιότητας ή και ως ανάληψη ρόλου εγγυητή της ενότητας της παράταξης, χωρίς όμως να είναι σαφής σε σχέση με τις τελικές προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση Παπανδρέου

«Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, ζήτησε και θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.

Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές.»

Σημειώνεται ότι πριν δύο μόλις εβδομάδες ο Γ. Παπανδρέου είχε αποκλείσει ρητά το ενδεχόμενο συμμετοχής στη διαδικασία, ωστόσο η αποχώρηση Γεννηματά άλλαξε τελείως το τοπίο.

Πιθανή αποχώρηση Κεγκέρογλου – Ψυχρή υποδοχή τυχόν υποψηφιότητας Παπανδρέου από Λοβέρδο

Πηγές με γνώση των εξελίξεων, με δεδομένο ότι αργά το Σάββατο το βράδυ υπήρξε επικοινωνία Παπανδρέου – Κεγκέρογλου, σημειώνουν ότι ο γραμματέας της Κ.Ο. θεωρεί ότι «ενδεχόμενη υποψηφιότητα Παπανδρέου αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα», πράγμα που ερμηνεύεται ως πιθανή αποχώρηση του Β. Κεγκέρογλου από την «κούρσα».

Στον αντίποδα μάλλον ψυχρή θεωρείται η πρώτη αντίδραση Λοβέρδου ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Εύβοια είπε: «όπως η πρόεδρος Φ. Γεννηματά εγγυάται ενότητα, έτσι οφείλουν να κάνουν όλοι οι πρώην πρόεδροι», φράση που ερμηνεύεται μάλλον ως ενόχληση από την πιθανότητα υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Προφανώς οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τη συνέχεια του Κινήματος Αλλαγής ή όπως αλλιώς μετονομαστεί στο μέλλον, με τις εξελίξεις να είναι πραγματικά καταιγιστικές!

 

Tags:

, , ,