Τι ακριβώς προβλέπει το ΣΒΑΚ για τα Γιάννενα: Πεζοδρομήσεις, Ελεγχόμενη Στάθμευση κ.α. – Έρευνα & Ανάλυση Epirus News

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών της περασμένης Τετάρτης, οι κυριότερες αλλαγές που θα φέρει στην πόλη το ΣΒΑΚ, είναι οι παρακάτω:

 • Πεζοδρόμηση της οδού Αβέρωφ, από την οδό Ελ. Βενιζέλου έως την οδό Εθν. Αντιστάσεως και στη συνέχεια της Λεωφόρου Καραμανλή, έως και την Πλ. Μαβίλη,
 • Πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας (στο τμήμα της από την οδό Ζωσιμάδων έως την οδό Μητροπόλεως), για την οποία έχει πρόσφατα κατατεθεί πρόταση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall), καθώς και του τμήματος της Μητροπόλεως από Αντιστάσεως έως Άννης Κομνηνής.
 • Ο άξονας Γιοσέφ Ελίγιά – Κουντουριώτου παραμένει ανοικτός στην κυκλοφορία και συνδέει την Λεωφ. Γ. Παπανδρέου με την οδό Γαριβάλδη και τη Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου.
 • Πεζοδρόμηση όλου του παραλίμνιου μετώπου από την είσοδο/έξοδο του χώρου στάθμευσης νότια του κάστρου (Θεατράκι Σκάλας) έως την Πλατεία Μαβίλη

Τι θα γίνει με τους χώρους στάθμευσης

 • Προβλέπεται η δημιουργία χώρου στάθμευσης στις πρώην στρατιωτικές φυλακές χωρητικότητας 100-200 οχημάτων. Σε συνδυασμό με τον Δημοτικό χώρο στάθμευσης 180 οχημάτων, την περιοχή στάθμευσης στον παραλίμνιο άξονα της Λ. Καρ. Παπούλια 400 οχημάτων, τις 90 περίπου θέσεις στάθμευσης στη Λ. Μακαρίου και τον υφιστάμενο χώρο στάθμευσης στο Θεατράκι Σκάλας χωρητικότητας 120 θέσεων.

Το σχέδιο συνεπώς θεωρεί ότι οι παραπάνω 940 μόλις θέσεις καλύπτουν τις ανάγκες στάθμευσης των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, εργαζομένων, διερχόμενων επαγγελματιών, επισκπετών και προσωρινά διαμενόντων στην περιοχή.

Τι προβλέπει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Το ΣΒΑΚ προτείνει (επειδή δεν μπορεί να υποχρεώσει ή να επιβάλλει) επίσης την αναδιάρθρωση Λεωφορειακών Γραμμών.

Προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας νέας κυκλικής διαδρομής, η οποία θα διατρέχει κατά κύριο λόγο την πεζοδρομημένη περιοχή και θα ενώνει το εμπορικό κέντρο με το κάστρο και την παραλίμνια ζώνη.

Η γραμμή θα οδεύει από το κέντρο της πόλης (στάση ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΡΟΥ) προς το βορειοανατολικό παραλίμνιο μέτωπο, περιμετρικά του Κάστρου μέχρι το Κ.Ε.Π.Α.Β.Ι. και στη συνέχεια θα επιστρέφει στο κέντρο της πόλης (στάση ΠΛΑΤΕΙΑ).

Στην εν λόγω γραμμή προτείνεται να χρησιμοποιηθούν mini buses υβριδικού τύπου ή ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.

Εν κατακλείδι, ευχολόγια και …όμορφες λέξεις…

Λιμναία Συγκοινωνία

Σύμφωνα με το ΣΒΑΚ, ο προγραμματιζόμενος εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της λιμναίας συγκοινωνίας στην Παμβώτιδα παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, όπως μας λέγει:

– με την αναβάθμιση της λιμναίας συγκοινωνίας, δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της λίμνης.
– μειώνεται η κίνηση που οφείλεται στις χερσαίες αστικές και στις τουριστικές μετακινήσεις, απομακρύνοντας τα τουριστικά λεωφορεία από το κέντρο της πόλης και διοχετεύοντας τη ροή αυτών μέσω περιφερειακών οδών προς το Πέραμα. Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στον κεντρικό τομέα της πόλης.
– όσον αφορά στον τουριστικό τομέα, βελτιώνοντας ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής, αυξάνεται η τουριστική κίνηση που μεταφράζεται σε αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.
– ο εκσυγχρονισμός της λιμναίας συγκοινωνίας, εκτός από τη δυνατότητα αναβάθμισης της λίμνης και των περιοχών γύρω από αυτήν, ταυτόχρονα καθιστά τη λιμναία συγκοινωνία ασφαλέστερη.

Πιθανά οι μελετητές εδώ υπονούν να παρκάρουμε …στην Αμφιθέα ή στο Πέραμα ή στους Λογγάδες και να κάνουμε …μινι κρουαζιέρα στη λίμνη για να πάμε στο κέντρο και τούμπαλιν – Ασχολίαστο…

Ελεγχόμενη Στάθμευση από το …παράθυρο

Στην κεντρική περιοχή της πόλης προτείνεται η διαμόρφωση περίπου 2950 θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης ως εξής:

– 1.830 θέσεων αποκλειστικής χρήσης κατοίκων
– 380 θέσεων στάθμευσης με πληρωμή βραχείας διάρκειας
– 740 θέσεων στάθμευσης με πληρωμή μακράς διάρκειας

Δηλαδή, ακόμα μια επιβάρυνση για τους πολίτες…

Σε ότι αφορά τη στάθμευση μεγάλων οχημάτων προτείνεται η δημιουργία χώρου στάθμευσης μεγάλων φορτηγών στην περιοχή της ΒΙΠΕ, ξεχνώντας όμως ότι η ΒΙΠΕ ανήκει σε …ιδιωτική τράπεζα, αλλά και μη εξηγώντας μας το πως ακριβώς και γιατί αυτή θα υποχρεωθεί να δημιουργήσει ένα …parking φορτηγών. Επίσης, προβλέπει στάθμευση & αναμονή τουριστικών λεωφορείων στο Πέραμα, χωρίς όμως να είναι προφανές το πως θα μετακινούνται οι (διαρκώς αυξανόμενοι και με ραγδαίο ρυθμό) επισκέπτες από το Πέραμα στο κέντρο.

Ποδήλατα

Το συνολικό μήκος του βασικού δικτύου ποδηλάτων στην τελική του μορφή, (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων ποδηλατοδρόμων) στην έκταση της πόλης θα είναι 47 χλμ (χωρίς να συνυπολογίζονται οι διαδρομές δια μέσω των οδών ήπιας κυκλοφορίας και των τοπικών πεζοδρόμων στις γειτονιές).

Βέβαια, το …περισπούδαστο σχέδιο παραλείπει να μας εξηγήσει το πως θα είναι λειτουργική η μετακίνηση με ποδήλατο σε μια πόλη όπου οι ανωφέρεις & κατωφέρεις είναι διαρκείς και …ατελείωτες και που βρέχει 150 μέρες το χρόνο! Επίσης, δεν μας εξηγεί το πως ακριβώς θα μετακινούνται με ποδήλατο οι ευπαθείς ομάδες ή και οι επαγγελματίες που έχουν ανάγκες μεταφοράς υλικών, συσκευών κλπ. Εκτός κι αν το ακριβοπληρωμένο σχέδιο παίρνει υπόψη του μόνο αυτούς που …βολτάρουν, οπότε, πάσο!

Για την Κενάν Μεσαρέ

Για την Κενάν Μεσαρέ, το ΣΒΑΚ προτείνει τα ακόλουθα:

 • Επιβολή Ορίου ταχύτητας 50 km/h
 • Αναδιαμόρφωση του κόμβου Κενάν Μεσσαρέ – Βελισσαρίου
 • Διερεύνηση δημιουργίας υπέργειας διάβασης πεζών στην περιοχή των σχολικών συγκροτημάτων
 • Δημιουργία ποδηλατόδρομου από τη μία πλευρά της οδού και περιορισμός του διαθέσιμου πλάτους κυκλοφορίας,
 • Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας σηματοδοτούμενων διαβάσεων πεζών με πιεστικό διακόπτη (push button) ζήτησης, στο τμήμα μεταξύ των σηματοδοτούμενων κόμβων, ώστε αφενός οι πεζοί να έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν με ασφάλεια την οδό σε περισσότερα σημεία και αφετέρου οι διερχόμενοι οδηγοί να μην έχουν στη διάθεση τους μεγάλο μήκος για την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.
 • Επίσης, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον Κόμβο Νικοπόλεως – Κενάν Μεσσαρέ προτείνεται η επέκταση της νησίδας σε όλο το μήκος της Κενάν Μεσσαρέ και η διευθέτηση των κινήσεων από / προς την οδό Νικοπόλεως μέσω του κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Αρχ. Μακαρίου – Βογιάνου – Κενάν Μεσσαρέ και της άνω διάβασης της Κενάν Μεσσαρέ. Εναλλακτικά, προτείνεται η εγκατάσταση σηματοδοτών στον εν λόγω κόμβο.

Η άποψη μας

Το εν λόγω «Σχέδιο» αποτελεί μια πανάκριβη συρραφή ευχολογίων, δεν έχει καμία σχέση με την με την πραγματική ζωή, τις ανάγκες κινητικότητας ανθρώπων και αγαθών και όπου επειχειρεί να εισάγει παρεμβάσεις δημιουργεί τεράστια προβλήματα με τις «λύσεις»  που προτείνει.

Οι ρυθμίσεις του, αν ποτέ εφαρμοστούν, που είναι από αμφίβολο έως απίθανο, επιδεινώνουν τα μέγιστα την ποιότητα ζωής των πολιτών, αυξάνουν κατακόρυφα τα κόστη των πολιτιών σε χρόνο, καύσιμα και αχρείαστα «σταμάτα ξεκίνα», εισάγουν την ελεγχόμενη (πληρωμένη δηλαδή) στάθμευση από το παράθυρο και προφανώς επειδή δεν μπορούν με κανένα τρόπο να επιβάλλουν πολιτικές στα μέσα μεταφοράς τα οποία αποτελούν ιδιωτική επιχείρηση, θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μετατροπή της πόλης σε τόπο – αδύνατο να ζεις!

Το οικολογικό δε αποτύπωμα της όλης παρέμβασης θα είναι καταστροφικό για το περιβάλλον της περιοχής, μόνο και μόνο από τα πρωτοφανή μποτιλιαρίσματα που θα δημιουργήσει.

Σε βάθος χρόνου δε, θα λειτουργήσει ως σοβαρότατο αντικίνητρο για τους εν δυνάμει επισκέπτες της περιοχής, με αποτέλεσμα τις σημαντικές απώλειες για την πραγματική βαριά βιομηχανία της περιοχής μας, τον τουρισμό…

Τα παραπάνω καθιστούν τελείως απαράδεκτη τη στάση όσων δημοτικών συμβούλων ψήφισαν υπέρ αυτού του μνημείου προχειρότητας, μεταξύ …κοπής πίτας και χαλαρών συναινετικών συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Epirus News

 

Tags:

, , , , ,