θεάτρο Έκφραση: Σεμινάριο Κωμικών Αυτοσχεδιασμών – Improv Comedy

Ελάτε σήμερα Κυριακή 12 Μαρτίου για ένα μάθημα κωμικού αυτοσχεδιασμού! Βάλτε άνετα ρούχα και ελάτε με πολύ διάθεση για γέλιο στις 18:00 στο θεάτρο Έκφραση!

Γνωρίστε τον κόσμο της αυτοσχεδιαστικής Κωμωδίας! Τo Improv γεννήθηκε την δεκαετία του 70, και από τότε έχει κατακτήσει τον κόσμο, με χιλιάδες ομάδες, διαγωνισμούς σεμινάρια, σχολές και τηλεοπτικές. Είναι μια τέχνη που εξασκεί, αλλάζει τον χαρακτήρα προς το καλύτερο, εκτονώνει και διασκεδάζει. Είναι κατάλληλο για όλους χωρίς καμιά θεατρική εμπειρία.

Αυτό που κάνει το Improv να ξεχωρίζει, είναι ότι δίνει μια άκρως βιωματική εμπειρία εφαρμοσμένου θεάτρου και παράλληλα βελτιώνει τη συναισθηματική νοημοσύνη των συμμετεχόντων. Μαθαίνουν πως να ακούν πραγματικά, να δέχονται και να αποδέχονται την αποτυχία και να ανακαλύπτουν πτυχές του εαυτού τους. Έρχονται ξανά σε επαφή με την παιδικότητα τους και την διάθεση για παιχνίδι και πειραματισμό.

Τι είναι το Improv Comedy;;

Το Improv Comedy είναι η τέχνη των κωμικών θεατρικών αυτοσχεδιασμών. Μια θεατρική τέχνη όπου ότι παρουσιάζεται στην σκηνή δημιουργείται εκείνη την στιγμή χωρίς σενάριο και βασισμένη σε προτάσεις και ιδέες του κοινού. Το impov ξεκίνησε βασισμένο σε ασκήσεις αυτοσχεδιασμού του θεάτρου και εξελίχθηκε σε μια ξεχωριστή μορφή την δεκαετία του 70.

Διδάσκεται σε όλες τις ηλικίες, δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία στο θέατρο και πλέον διδάσκεται από σχολικές τάξεις μέχρι και επιχειρηματικά σεμινάρια για την βελτίωση των ικανοτήτων επικοινωνίας, την αύξηση της αυτοπεποίθησης και της εξωστρέφειας ή ακόμα και ως εργαλείο ψυχοθεραπείας για να βοηθήσει ανθρώπους να εκφράζονται πιο ελευθέρα, να γίνονται πιο αυθόρμητοι, πιο δημιουργικοί και να ψυχαγωγούνται.

Η εκτέλεση αυτοσχεδιασμών έχει τις ρίζες στην αρχή των παραστατικών τεχνών Η πρώτη μορφή αυτοσχεδιαστών ήταν οι αφηγητές ιστοριών. Από το 16 έως τον 18 αιώνα υπήρξε βασικό εργαλείο της Commedia dell’arte. Μετά το 1890, οι δύο πιο σημαντικοί ιδρυτές των δύο βασικών θεατρικών θεωριών, ο Ρώσος Konstantin Stanislavski και ο Γάλλος Jacques Copeau, χρησιμοποίησαν τον αυτοσχεδιασμό ως βασικό εργαλείο της θεατρικής εκπαίδευσης.

Το μοντέρνο αυτοσχεδιαστικό θέατρο πήρε την μορφή του με βάση τις ασκήσεις που ανέπτυξε η Viola Spolin τις δεκαετίες 1940, του 50s και του 60, Η μορφή του IMPROV στην οποία επικεντρώνεται το τμήμα αρχαρίων αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1970 στον Καναδά από τον Βρετανό συγγραφέα και σκηνοθέτη Keith Johnstone.

Η μορφή αυτού του αυτοσχεδιασμού στοχεύει κυρίως στην κωμωδία και έχει εμπνεύσει την δημιουργία εκατοντάδων ομάδων στον κόσμο, την δημιουργία δεκάδων τηλεοπτικών παραγωγών και την δημιουργία του διαγωνιστικού αυτοσχεδιαστικού θεάτρου με την μορφή των Theatre Sports.

Διδάσκει ο Παναγιώτης Κούδας

Ο Παναγιώτης Κούδας ασχολείται με το improv από το 2010. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βαρκελώνη, με καθηγητές από την Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Αγγλία κ.α. Διδάσκει σε σταθερή βάση σε τμήματα σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη και σεμιναριακά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Είναι μέλος τoυ μοναδικού θιάσου Improv Φελιζόλ της Θεσσαλονίκης που εμφανίζεται τακτικά σε θέατρατης πόλης. Με τις ομάδες που διδάσκει πραγματοποιεί παραστάσεις τακτικά σε πόλεις της Β. Ελλάδας. έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις improv σε όλη την Ελλάδα.
Έχει οργανώσει την πρώτη παράσταση στην Ελλάδα, ανταγωνιστικού Improv – theatre Wars – στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κωμωδίας με την συμμετοχή 4 ομάδων. Το 2014 διοργάνωσε μαζί με τον Στέλιο Ανατολίτη το πρώτη Ελληνικό Improv Summercamp.

Κυριακή 12 Μαρτίου,
18.00 με 22.00, κόστος συμμετοχής 5€.
Θέατρο Έκφραση, Αραβαντινού 14, Ιωάννινα
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2651 554505, 6987391343

 

Tags: