Τ. Καλογιάννη: Παρέμβαση για το ενεργειακό κόστος του Δήμου Ιωαννιτών

«Τον Μάρτιο του 2019 έγινε η οριστική παραλαβή του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) του δήμου.

Τον Δεκέμβριο του 2019 συστάθηκε από τον Δήμαρχο, Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του ΣΔΒΕ, με τον ίδιο ως πρόεδρο και με μέλη αντιδημαρχους και υπηρεσιακά στελέχη.

Τον Ιούλιο του 2020 ο Δήμαρχος ανέθεσε σε σύμβουλο την παρακολούθηση και επικαιροποίηση του ΣΔΒΕ.

Τον Μάιο του 2022 ο δήμαρχος ανέθεσε, με νέα ανάθεση, σε σύμβουλο το ίδιο φυσικό αντικείμενο με αυτό της προηγούμενης ανάθεσης και με την προσθήκη της υποχρέωσης για την απογραφή παρακολούθησης εκπομπών και υποβολής πλήρους αναφοράς δράσεων. Η απογραφή αυτή αφορά στην καταγραφή όλων των κτιρίων (δημοτικά, σχολεία, κλπ), όλου του δημοτικού φωτισμού οδών και κοινοχρήστων χώρων, δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης & άρδευσης, δημοτικών οχημάτων του Δήμου με τους αντίστοιχους αριθμούς παροχής και με την καταναλισκόμενη ενέργεια σε κάθε ένα από αυτά.

Στις 03-10-2022 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στο δημαρχείο με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση, στην οποία παραβρέθηκα και εγώ με την ιδιότητα του παρατηρητή, αφού προηγουμένως ο Δήμαρχος έκανε αποδεκτό (και τον ευχαριστώ γι αυτό), προηγούμενο γραπτό μου αίτημα.

Ανέμενα να ακούσω συγκεκριμένες και μετρήσιμων αποτελεσμάτων και μεγεθών προτάσεις αντιμετώπισης του υπαρκτού αυτού προβλήματος. Δηλαδή, με ποιόν άμεσα εφαρμόσιμο τρόπο μία συγκεκριμένη εγκατάσταση που καταναλώνει σήμερα «Α» kWh, είναι δυνατόν να μεταβληθεί η λειτουργία της ή η τεχνολογία κατασκευής της, ώστε να μειωθεί κατά 10% ή περισσότερο η καταναλισκόμενη ενέργεια. Ή ότι δεν μπορεί να μειωθεί καθόλου.

Όμως διαπίστωσα ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της «διοικητικής ωριμάνσεως» του θέματος, και όχι στο κρίσιμο στάδιο της πρακτικής του αντιμετώπισης. Δηλαδή ουσιαστικά ο χρόνος αναλώθηκε για το πώς πρέπει να δηλωθούν οι ενεργειακά υπεύθυνοι στην πλατφόρμα του υπουργείου! Ακόμη, ενημερωθήκαμε, από τη Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, ότι πρέπει να ανατεθεί άμεσα και να εκπονηθεί το ΣΕΑΚ, το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων για τον δήμο μας.

Από τα παραπάνω, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, προκύπτουν ερωτήματα, απαντήσεις στα οποία είναι δύσκολο, πιστεύω, να δοθούν από την δημοτική αρχή.

Θα τα θέσω, όμως, υπ’ όψιν σας για να καταγραφούν εύλογοι προβληματισμοί, αλλά και να γνωρίζετε και εσείς, αλλά και οι συνδημότες μας πως και πού βαδίζει ο Δήμος αυτός.

1.    Ποιά τα αποτελέσματα, μέχρι σήμερα, των αναθέσεων που έχετε κάνει; Υπάρχουν;

2.    Ποιόν ρόλο ακριβώς καλούνται να διαδραματίσουν τα στελέχη της διοίκησης του δήμου σήμερα για το θέμα αυτό; Να σβήνουν τα φώτα και τους υπολογιστές όταν αποχωρούν από τα γραφεία τους; Να μάθουν πως συμπληρώνονται οι τυπικές πλατφόρμες για τους ενεργειακά υπεύθυνους; Τώρα θυμηθήκατε τους υπαλλήλους του δήμου, όταν επί τρία χρόνια τους προσπερνάτε ή και τους υποκαθιστάτε;

3.    Το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων έχει θεσμοθετηθεί από το 2015 (ν. 4342/2015) και υπάρχει και σχετικό υπόδειγμα από το κεντρικό κράτος για αυτό. Επίσης, αναθεωρείται ανά δύο (2) έτη. Μέχρι σήμερα δηλαδή θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί και να έχει αναθεωρηθεί 3 φορές το ΣΕΑΚ! Γιατί από το 2015 μέχρι σήμερα κανείς πολιτικά υπεύθυνος δεν ενδιαφέρθηκε για την εκπόνησή του;

4.    Γιατί να ανατεθεί σήμερα και η εκπόνηση του ΣΕΑΚ, όταν το αντικείμενο αυτού συμπίπτει με εκείνο της απευθείας ανάθεσης του Μαϊου, που προανέφερα;

5.    Το σύνολο των μετρητών του Δήμου είναι 1.100 περίπου και δεν γνωρίζουμε ποιος είναι συνδεδεμένος με τί. Δηλαδή, αν πρόκειται για καταναλώσεις φωτισμού, κλιματισμού, αντλιοστασίων, κλπ. Πώς λοιπόν, εσείς συμπεράνατε και χρησιμοποιήσατε για τους υπολογισμούς για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης φωτισμού οδών και πλατειών, της εργολαβίας των LED δηλαδή, ολόκληρο το ποσό των 2εκατ.€ που πληρώνει συνολικά ο δήμος κατ’ έτος για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας;

Κύριοι της δημοτικής αρχής, στη χθεσινή μας συνέντευξη τύπου αναφερθήκαμε αναλυτικά σε όλες τις προτάσεις της παράταξής μας, τις οποίες σας προτρέψαμε να υιοθετήσετε και να υλοποιήσετε, από την αρχή της τρέχουσας θητείας, ώστε να υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους στον Δήμο μας, εγκαίρως.

Δηλαδή, η έναρξη της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ, να σηματοδοτηθεί από τον εξορθολογισμό των δαπανών του Δήμου για την ενέργεια, με στόχο τη μείωση των ανταποδοτικών τελών και την οικονομική ελάφρυνση των συνδημοτών μας.

Σε όλες αυτές, τις προφανούς αναγκαιότητας, επεμβάσεις, εσείς γυρίσατε την πλάτη, διότι περί άλλων τυρβάζατε. Δεν τις αξιολογήσατε και δεν τις υιοθετήσατε. Και αυτό καταλήγει να είναι εις βάρος των συνδημοτών μας.

Σήμερα, μη γνωρίζοντας την ενεργειακή κατανάλωση κάθε παροχής στον δήμο μας, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα. Ευτυχώς, που κινητοποιείται η Κυβέρνηση για να καλύψει τις συνέπειες της αδράνειάς σας, χορηγώντας σας έκτακτες ενισχύσεις.»

[δελτίο τύπου]

 

Tags: