Συρία: Μάχες και σκληρό διπλωματικό παιχνίδι – Συνάντηση Πενς με Ερντογάν

Τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία ζητούν από τον Ταγίπ Ερντογάν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στην Άγκυρα.

Οι μάχες μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των Σύρων συμμάχων τους κατά των θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής συνεχίζονται κυρίως στη Ράκα, τη Μανμπίτζκαι τη Ταλ Αμπιά.

Στους 218 ανέρχονται οι νεκροί άμαχοι μεταξύ των οποίων 18 παιδιά από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης ανακοίνωσαν οι κουρδικές αρχές που ζήτησαν τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι τραυματίες από την πόλη Ρας αλ Αΐν, όπου βομβαρδίστηκε νοσοκομείο.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα συζητήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την κατάσταση στη βόρεια Συρία, την ερχόμενη Τρίτη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι.

Η Ρωσία υποσχέθηκε στην Άγκυρα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή δεν θα βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας την απομάκρυνση των Κούρδων από την περιοχή με τη συνδρομή των ρωσικών και των συριακών δυνάμεων.

«Απαντάμε με νόμιμα μέσα» λέει η Δαμασκός

Οι Σύροι είναι «ενωμένοι» απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση της Δαμασκού στην πρώτη αντίδρασή της μετά την ανάπτυξη του στρατού της στη βορειοανατολική Συρία. «Η συριακή κυβέρνηση επαναβεβαιώνει ότι απορρίπτει πλήρως και καταδικάζει σθεναρά την απαίσια επίθεση της Τουρκίας».

Η Συρία θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα «νόμιμα μέσα» που διαθέτει, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων

Ανθρωπιστικό διάδρομο ζητούν οι Κούρδοι

Οι κουρδικές αρχές ζήτησαν τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι «τραυματίες» από την πόλη Ρας αλ-Άινπου έχει περικυκλωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις. Βομβαρδισμοί έπληξαν εξάλλου ένα νοσοκομείο της πόλης, το οποίο υπέστη ζημιές, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σε 218 ανέρχονται οι άμαχοι, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, που έχουν χάσει τη ζωή τους από την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, περίπου μία εβδομάδα μετά την έναρξή της, ανακοίνωσαν σήμερα οι κουρδικές αρχές της περιοχής στην οποία εξαπολύθηκε. Επίσης 650 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές στον τομέα της υγείας.

Καταγγελίες για χρήση πυρομαχικών με φώσφορο

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία κατηγόρησαν την Τουρκία ότι καταφεύγει σε μη συμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, στην επίθεσή της στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην περιοχή, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση αυτών των όπλων.

Κούρδοι αξιωματούχοι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται παιδιά με εγκαύματα που, σύμφωνα με έναν γιατρό της επαρχίας Χασακέ, επιβεβαιώνουν τη χρήση τέτοιων όπλων.

με πληρφορίες από ert.gr

 

Tags:

,