Στις κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη

Στα κριτήρια του το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και μέχρι 175.000 ευρώ για τα επαγγελματικά δάνεια και εισοδηματικό κριτήρια έως 36.000 ευρώ.

«Περίπου στο 25% υπολογίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για την τροπολογία που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις περιπτώσεις, διότι μπορεί κάποιος σκόπιμα και συνειδητά να αποφεύγει να πληρώσει το δάνειο και «δίπλα να έχεις ένα δράμα».

«Η προσπάθεια με τους δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν να βρεθεί η χρυσή ισορροπία. Αν ενεργούσαμε ως εκπρόσωποι των  τραπεζών θα είχαμε κλείσει το θέμα προ πολλού» είπε ο υπουργός και υποστήριξε ότι η ρύθμιση εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους, δηλαδή για πρώτη φορά μπαίνουν τα δάνεια των εμπόρων, δεύτερον υπάρχει δημοσιονομική συνεισφορά στα φτωχά νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και τρίτον μειώνονται οι δόσεις των δανείων,ώστε αυτά να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

«Το θέμα ήταν να φύγει το βουνό, όχι απλώς να μεταφέρουμε τα δάνεια από τις τράπεζες κάπου αλλού» υποστήριξε ο κ Δραγασάκης και έριξε το μπαλάκι για τα επόμενα βήματα στις τράπεζες, ώστε να τρέξει το σύστημα και να οδηγηθούμε σε λύση.

Στο αίτημα της ΔΗΣΥ και του ΚΚΕ να κληθούν οι φορείς έγινε τελικά αποδεκτή η συμβιβαστική πρόταση του Γιάννη Κουτσούκου από την ΔΗΣΥ να κληθούν στην απογευματινή συνεδρίαση ορισμένοι φορείς που σχετίζονται με το νομοσχέδιο.
Όπως συμφωνήθηκε, μετά από πρόταση της Προέδρου της Επιτροπής Χαράς Καφαντάρη, στις 5 το απόγευμα θα τοποθετηθούν επί της τροπολογίας και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

«Θα ήθελα και άλλο χρόνο αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι πριν το Eurogroup, γιατί στο θέμα τραπεζών υπάρχει μια πανευρωπαϊκή εποπτεία του ζητήματος» είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι κυβέρνηση με βάση τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας και δανειοληπτών φέρνει μια τροπολογία που έχει τα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία την φέρνουν ένα βήμα μπροστά σε σχέση με ό,τι είχαμε ως τώρα.

πηγή: ert.gr

 

Tags: