Στην κυπριακή ΑΟΖ το «Γιαβούζ» – Η αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας

Με έντονο τρόπο αντέδρασαν Αθήνα και Λευκωσία στην αναγγελία της Τουρκίας ότι πρόκειται να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακήςΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Η Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει όλα τα πλοία και προειδοποίησε με την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.

Αθήνα και Λευκωσία αποδοκίμασαν εντόνως, την αναγγελία νέων σχεδίων της Άγκυρας για νέα γεώτρηση, εντός κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Αρμόδιος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Ανατολικής Μεσογείου τουτουρκικού ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι οι γεωτρήσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί άδεια από την τουρκική κυβέρνηση στην τουρκική υπηρεσία πετρελαίου, είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Σε υψηλούς τόνους, η Λευκωσία κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει όλα τα πλοία της και κάνει λόγο για την πιο σοβαρή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και ακραία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας, ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ζήτησε όπως το θέμα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα τωνΗνωμένων Εθνών και να τερματισθούν οι ενέργειες και σχεδιασμοί που αντιβαίνουν σε αυτά και επανέλαβε την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα.

Η Τουρκία επιλέγει να απομακρύνεται με γοργά βήματα, και οριστικά, από τη διεθνή νομιμότητα, μη διστάζοντας να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζει ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για λογική τετελεσμένωνπου απομακρύνουν την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισημαίνει.

Η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε και με νέα navtex για τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά στις 8 και 9 Οκτωβρίου σε κρίσιμη περιοχή ανοικτά από την Κάρπαθο και οριακά δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Και στην περίπτωση αυτή επιχειρείται η έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών αρμοδιοτήτων στην περιοχή που η Τουρκία αμφισβητεί και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας.

Αθήνα και Λευκωσία αντέδρασαν έντονα προειδοποιώντας ότι τέτοιες κινήσεις εκτός των άλλων υπονομεύουν την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Οι προσπάθειες επικεντρώνουν στο να σταματήσει η γεώτρηση και να μην αλλάξει ο σχεδιασμος της TOTAL για γεώτρηση στο Οικόπεδο 7 σε άλλο σημείο στις αρχές του 2020.

Ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρον ενώ αναμένεται και τηλεφωνική επικοινωνία Ανστασιάδη –Μητσοτάκη για εκτίμηση των εξελίξεων και συντονισμό.

Ηδη η Φρεντερικα Μογκερίνι μετά την ενημέρωση από τον κύπριο ΥΠΕΞ Νικο Χριστοδουλίδη  ανακοίνωσε ότι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα είναι  στην ατζέντα  του Συμβουλίου Υπουργών στις 14 Οκτωβρίου και θα εξετασθεί η δυνατότητα λήψης στοχευμενων μέτρων εναντίον της Τουρκίας.

Χριστοδουλίδης και Μογκερίνι συζήτησαν τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, τονίζεται ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Το ισχυρό όπλο της Λευκωσίας, όπως αποδείχθηκε στις δυο προηγούμενες γεωτρήσεις, ήταν η απειλή για διεθνή εντάλματα σε άτομα και εταιρίες που θα συνεργασθούν με το YAVUZ.

πηγή: ert.gr

 

Tags: