Σρι Λάνκα: Θρήνος για τα 290 θύματα – 8 βομβιστικές επιθέσεις

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα αυξήθηκε στους 290 νεκρούς και τους 500 τραυματίες. Τουλάχιστον δύο από τις συνολικά οκτώ επιθέσεις που διαπράχθηκαν χθες στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα έγιναν από βομβιστές-καμικάζι, σύμφωνα με την αστυνομία. Tρεις πολίτες της Δανίας, τουλάχιστον πέντε Βρετανοί, ένας Κινέζος, ένας Ολλανδός και δύο Τούρκοι περιλαμβάνονται στα θύματα της επίθεσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί σε ταξιδιωτική οδηγία του ότι«τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν απροειδοποίητα». Στην έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται ως πιθανοί στόχοι «τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακούς κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Οι αρχές της χώρας παραδέχτηκαν ότι πριν από δέκα μέρες οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας σε ναούς από μια μικρή ισλαμιστική οργάνωση.

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας σε σπίτι όπου βρίσκονταν ύποπτοι.

Συλλήψεις και ανθρωποκυνηγητό

Η αστυνομία στη Σρι Λάνκα έχει συλλάβει συνολικά 24 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται.

Η πρώτη επίθεση έγινε στην κατάμεστη από οικογένειες εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και όπως δείχνει  ερασιτεχνικό βίντεο ήταν πανίσχυρη.

Επικράτησε χάος μέσα και έξω από τον ιστορικό ναό, η οροφή του οποίου κατέρρευσε.

Αμέσως μετά χτυπήθηκαν ο ναός του Αγίου Σεβαστιανού και μια εκκλησία στα ανατολικά της νησιωτικής χώρας.

Άλλες δύο φονικές εκρήξεις, η έβδομη και η όγδοη, έγιναν όταν οι αστυνομικοί περικύκλωσαν υπόπτους.

Σύμφωνα με τους Times της Σρι Λάνκα βρέθηκε και εξουδετερώθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός σε δρόμο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιοτου «Bandaranaike»

Δύο εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία στο Κολόμπο, καθώς και τρίτη εκκλησία στη βορειοανατολική ακτή της Σρι Λάνκα, στην Μπατικαλόα, αποτέλεσαν στόχους των τρομοκατών, συνοψίζεται στο τελευταίο επίσημο ανακοινωθέν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή ότι διαπράχθηκαν μια επίθεση με εμπρηστική βόμβα εναντίον τεμένους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και εμπρησμοί δύο καταστημάτων που ανήκουν σε μουσουλμάνους σε δυτική περιοχή.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

, ,