Σωματείο Ι.Υ. Ιωαννίνων: Ανακοίνωση για την ανάκληση των απολύσεων στη “Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.”

Ιωάννινα, λίμνη & νησίΤο σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ι/Υ Ν. Ιωαννίνων, του οποίου μέλη είναι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης “Spider – Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.”, χαιρετίζει τη νίκη των εργαζομένων που με τον απεργιακό τους αγώνα που κράτησε 13 ημέρες, κατόρθωσαν να αναγκάσουν την εργοδοσία να πάρει πίσω τις 17 απολύσεις που είχε ανακοινώσει.

Η νίκη του αγώνα των εργαζομένων στην Ανακύκλωση είναι νίκη για όλους τους εργαζομένους! Είναι ένα μήνυμα ξεσηκωμού και αντίστασης προς όλους τους εργάτες των Γιαννίνων, τους εργάτες της ΠΙΝΔΟΥ, του ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ, του ΒΙΚΟΥ, του ΧΗΤΟΥ, του Μαρινόπουλου, προς τους εργάτες όλης της χώρας! Ο αγώνας των εργαζομένων της Ανακύκλωσης σπάει στην πράξη τη λογική που καλλιεργεί η  εργοδοσία και η κυβέρνηση,  δηλαδή ότι τίποτα δε γίνεται,  ότι η εργοδοσία και το κεφάλαιο είναι παντοδύναμοι, ότι οι εργάτες δεν έχουν κανένα άλλο δρόμο από το να ανέχονται και να στηρίζουν την πολιτική που τους χρεοκοπεί για να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Η πείρα αυτού του αγώνα ανέδειξε ότι το σημαντικότερο όπλο των εργαζομένων της Ανακύκλωσης είναι η οργάνωσή τους και η συμμετοχή τους στο σωματείο. Η αταλάντευτη και  αποφασιστική στάση των εργατών, στον πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα, παρά την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης, είναι αποτέλεσμα της ενότητας και συλλογικότητας.  Μέσα από το σωματείο, την επιτροπή αγώνα του σωματείου, με τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις, με τη συζήτηση, τον προβληματισμό που καταθέτει κάθε εργαζόμενος, σχεδιάζεται η δράση και ο αγώνας. Το σχέδιο και η υλοποίησή του γίνεται υπόθεση των εργατών.

Ο αγώνας των εργαζόμενων της ανακύκλωσης και η θετική έκβασή του αναδεικνύει ότι βασικό σε κάθε αγώνα δεν είναι μόνο το να γίνει, αλλά και ποιός ο προσανατολισμός και το περιεχόμενο του  αγώνα. Οι εργάτες έχουν καθαρό ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός που έχουν  απέναντί τους.  Ότι είναι ο επιχειρηματίας, η εργοδοσία, που με τρομοκρατία, εκβιασμούς, απειλές και ρουφιάνους προσπαθούσε να τους διασπάσει. Ότι απέναντι τους έχουν και το κράτος των εργοδοτών, την κυβέρνηση, που έστειλε μέχρι και τα ΜΑΤ για να παίξουν το ρόλο απεργοσπαστικού μηχανισμού, την “τυφλή” Δικαιοσύνη που για τα συμφέροντα της εργοδοσίας κήρυξε τις απεργίες τους παράνομες.

Απέναντι σε θεούς και δαίμονες, οι εργάτες της Ανακύκλωσης με τη δύναμη που τους έδινε ο οργανωμένος τους αγώνας και με την πίστη στο δίκιο τους, κατάφεραν να μη λυγίσουν! Δε φοβήθηκαν, δεν υποτάχθηκαν, γύρισαν την πλάτη στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων.

Το σωματείο θέλει να ευχαριστήσει και όλους όσοι συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί  κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της Ανακύκλωσης. Τους μαθητές του Μουσικού Λυκείου, τους φοιτητές και τους συλλόγους τους που προσέφεραν χρήματα και τρόφιμα στις οικογένειες των εργατών για να τα βγάλουν πέρα, το Σύλλογο Γυναικών, τα δεκάδες σωματεία και φορείς που πανελλαδικά πήραν αποφάσεις στήριξης, όλους τους εργαζόμενους που πιάστηκαν χέρι-χέρι με τους εργάτες της Ανακύκλωσης στις απεργιακές φρουρές, στην καθημερινή οργάνωση του αγώνα. Αυτή η αλληλεγγύη είναι όπλο στα χέρια όλων των εργαζομένων. Δεν είναι κανένας μόνος του, κανένας κλάδος δεν μπορεί σήμερα να μάχεται μόνος του!

Η μάχη ενάντια στις απολύσεις στην Ανακύκλωση ήταν νικηφόρα, αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει εδώ! Δεν κάνουμε βήμα πίσω απ’ το να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της Υγείας και την Ασφάλεια στο χώρο εργασίας, δεν θα δεχτούμε καμία μείωση στους μισθούς των εργαζομένων,  απαιτούμε άμεσα να ενταχθούν και να ασφαλιστούν  οι εργάτες της Ανακύκλωσης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι και η εργοδοσία από την πλευρά της, δεν καταθέτει τα όπλα.  Συνεχίζει τις αγωγές  για να βγουν παράνομες οι απεργίες. Θα συνεχίσει και στην Ανακύκλωση και σε κάθε χώρο δουλειάς την προσπάθεια να διαιρέσει του εργαζόμενους, να σπείρει την ηττοπάθεια και την αναμονή.

Στις επόμενες δίκες και στην προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, πρέπει να βρουν σύσσωμους απέναντί τους εργαζόμενους και άνεργους στα Γιάννενα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση αλληλεγγύης αύριο στις 12:00 έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.

Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και μαχητικότητα σε κάθε χώρο δουλειάς που μπορεί και πρέπει να γίνει εστία αντίστασης και αγώνα των εργαζομένων.  Κλιμακώνουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας, ενάντια σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζει και υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ενάντια στις ανατροπές που ετοιμάζουν στην Κοινωνική Ασφάλιση και είναι αιτία πολέμου για όλους μας.  Ενάντια στη φοροληστεία. Κανένας εργαζόμενος, άνεργος να μη δεχτεί να του πάρουν το σπίτι, να του κόψουν το ρεύμα. Όλοι οργανωμένοι μία γροθιά στα σωματεία μας. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη, ο αγώνας ενάντια στον πραγματικό εχθρό.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για νέα πανεργατική πανελλαδική απεργία.

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply