…Σκουπιδομαχιών συνέχεια στα Γιάννενα

Συνέχεια στην κόντρα η οποία τείνει να εξελιχτεί σε …βεντέτα δίνουν με ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών: Μετά την ανακοίνωση της παράταξης Καλογιάννη (εδώ), πολυσέλιδη επιθετική ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη του πρώην δημάρχου Θ. Μπέγκα:

«Απροετοίμαστη και αδύναμη να διαχειριστεί τις ευθύνες και τις απαιτήσεις ενός μεγάλου δήμου, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να αποκρύψει την ανεπάρκεια της, είτε αντιπολιτευόμενη την αντιπολίτευση, είτε εξυφαίνοντας θεωρίες συνωμοσίας περί υπονόμευσης του έργου της, μέσω της σύμπραξης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε όμως για σχοινί, γιατί η μόνη σύμπραξη που υπάρχει σήμερα  είναι το «σύμφωνο συμβίωσης» πολιτικά ετερογενών παρατάξεων και προσώπων, για τη οποία ο κάθε Γιαννιώτης γνωρίζει ότι, είναι αποτέλεσμα πολιτικής συναλλαγής και καιροσκοπικών προσωπικών επιδιώξεων.

Απέναντι δε σε πράξεις και ενέργειες που υπονομεύουν, είτε το δημόσιο συμφέρον, όπως συνέβη με την  ακύρωση ενός σημαντικού έργου που αφορούσε την αναβάθμιση του οδοφωτισμού και την ενεργειακή εξοικονόμηση, είτε  τη δημόσια υγεία  και την εικόνα της πόλης, έχουμε υποχρέωση ως μείζονα αντιπολίτευση να υπερασπιστούμε το  Δήμο από τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής ανεπάρκειας και των λανθασμένων χειρισμών της Δημοτικής Αρχής.

Πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι το μείζον ζητούμενο σε βάθος χρόνου για τον τόπο είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Η αποκομιδή είναι ένα επί μέρους θέμα.»

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται:

«Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, ενίσχυσε και έχει προβλέψει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και σε εξοπλισμό και σε προσωπικό η υπηρεσία του Δήμου. Όλη αυτή η υποδομή, ανθρώπινη και εξοπλισμός, που κοστίζει στο κάθε γιαννιώτη δημότη, πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα με τον καλύτερο τρόπο. Απαιτείται μεθοδική δουλειά, τεχνογνωσία και ισχυρή βούληση υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, χαρακτηριστικά που μάλλον δεν διαθέτει η νέα Δημοτική Αρχή.

Αξίζει όμως να επισημανθεί πως μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την απόρριψη των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη μάλλον αποκαθίσταται σταδιακά και αρχίζει να εμφανίζει ανεκτά πλέον χαρακτηριστικά.

Θα ήταν άραγε θεωρία συνομωσίας, σαν αυτές που ανέφερε ο κ. Ελισάφ στην τελευταία του συνέντευξη, το γεγονός ότι μεθοδευμένα επιχειρήθηκε να απαξιωθεί πλήρως στα μάτια των πολιτών ο τομέας καθαριότητας του Δήμου;

Πολύς δρόμος χρειάζεται ακόμη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Δημοτική Αρχή όμως έχει κληρονομήσει ένα πλήρες σχέδιο. Δική της πλέον η ευθύνη να προχωρήσει στην εφαρμογή του, για το καλό του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.»

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε μία απάντηση και για τις δύο παρατάξεις μαζί, από τη Δημοτική Αρχή του Μ. Ελισάφ:

«Η «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα και η παράταξη «Ιωάννινα 2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, τυχαία και συμπτωματικά επιτέθηκαν με διαφορά λίγων ωρών στη Δημοτική Αρχή για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η μεν πρώτη μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια κατάφερε να παραδώσει μία πόλη πνιγμένη στα σκουπίδια, η δε δεύτερη προσπαθεί να κατασκευάσει δικαιολογίες για την στάση που τήρησε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας θέλει να ζει με τον μύθο του. Ό,τι δηλαδή στα πέντε χρόνια μετέτρεψε τα Γιάννενα σε ευρωπαϊκή πόλη, έλυσε όλα τα προβλήματα, υλοποίησε σειρά έργων που οι πολίτες τα έχουν δει μόνο σε μακέτες και εφήρμοσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Και ήρθε η σημερινή Δημοτική Αρχή και σε λιγότερο από ένα μήνα διέλυσε το μύθο αυτό!

Δυσκολευόμενος ακόμη να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και δυσκολευόμενος ακόμη περισσότερο να συμβιβαστεί με την απώλεια της εξουσίας επιδίδεται σε ανούσιες και στείρες επιθέσεις.
Ο κ. Μπέγκας δεν κατάφερε να δει το πρόβλημα της αποκομιδής απορριμμάτων ούτε το διάστημα που ήταν δήμαρχος. Με την τελευταία του ανακοίνωση γίνεται αντιληπτός ο λόγος. Οργάνωνε την ολοκληρωμένη διαχείριση μέρος της οποίας είναι η αποκομιδή. Σε πέντε χρόνια δεν το πέτυχε αλλά απαιτεί από την σημερινή δημοτική αρχή να το κάνει πράξη σε λιγότερο από ένα μήνα.

Μιλά για αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσω δίμηνων ή οκτάμηνων συμβάσεων. Αρκεί να θυμηθεί ο πρώην δήμαρχος ότι επί των δικών του ημερών άφησε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόσληψη συμβασιούχων να λιμνάζουν και αποφάσισε να τις ενεργοποιήσει στο διάστημα που συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο και τελικά να μην μπορέσει να τις υλοποιήσει.

Ο κ. Μπέγκας, ξαφνικά ανησυχεί για το ύψος των ανταποδοτικών τελών και το κόστος που επιβαρύνει τους πολίτες, όταν επί πέντε χρόνια φρόντισε το κόστος αυτό να το διατηρήσει, ανησυχεί για την διατάραξη της εργασιακής ειρήνης κρίνοντας μάλλον από τα δικά του πεπραγμένα στη ΔΕΥΑΙ και τέλος, αναζητώντας διέξοδο στα πολιτικά του αδιέξοδα, εμφανίζεται όψιμος θιασώτης του δημοσίου, λησμονώντας ότι και επί ημερών του ιδιώτες έκαναν την αποκομιδή σε δύο δημοτικές ενότητες.

Η δική του δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει το αίτημά της επαρκώς για την πρόσληψη ικανοποιητικού αριθμού υπαλλήλων μέσω της 3Κ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους ιδιώτες.
Η δική του δημοτική αρχή γνώριζε ότι ο προυπολογισμός του 2020 θα επιβαρυνθεί με δύο εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της σύμβασης για τη λειτουργία του έργου “Εγκατάσταση Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου”, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, κάτι που η νέα Δημοτική Αρχή απέρριψε εξαρχής.

Η κ. Καλογιάννη από την πλευρά της, αφού κατασκεύασε αόρατους εχθρούς που παραμονεύουν σε σκοτεινά κέντρα για να περισώσει το περιορισμένο παραταξιακό της ακροατήριο αποδεικνύει σήμερα ότι δεν κατάλαβε τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Έτσι εξηγείται ότι πέντε μέρες μετά ανακάλυψε απευθείας αναθέσεις και κατατμήσεις έργων.
Η Δημοτική Αρχή διευκρινίζει λοιπόν στην επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» ότι το θέμα το οποίο δεν ψήφισε αφορούσε στην τροποποίηση του προυπολογισμού ώστε να δοθεί η δυνατότητα εκχώρησης σε ιδιώτη της αποκομιδής απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας, Μπιζανίου, Ανατολής και Περάματος.

Ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιούνταν η απόφαση θα αποτελούσε αντικείμενο άλλης συνεδρίασης.
Η Δημοτική Αρχή δεν θα μπει στην διαδικασία να αναλύσει τον όρο της ιδιωτικοποίησης και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ικανοποιούσε την κ. Καλογιάννη. Στην πρόθεση του Δήμου για σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, ας δώσει η ίδια όποια ονομασία θέλει.

Το εργοστάσιο για το οποίο τόσο περηφανεύεται προφανώς και δεν αρκεί για να λύσει τα προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων. Αποτελεί έναν κρίκο και μάλιστα τον τελευταίο για να υπάρξει καθαρή πόλη.

Η κ. Καλογιάννη έχει την απαίτηση από μία Δημοτική Αρχή που ακόμη δεν έχει συμπληρώσει ένα μήνα στη διοίκηση του Δήμου να έχει λύσει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Παθογένειες που γνώριζε πολύ καλά η ίδια όντας αρμόδια αντιπεριφερειάρχης μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η ολιστική λύση είναι το ζητούμενο. Με την διαφορά ότι αυτή απαιτεί χρόνο. Η αποκομιδή των απορριμμάτων όμως τόσο στις δημοτικές ενότητες όσο και στην πόλη δεν μπορεί να περιμένει. Ούτε οι πολίτες μπορούν να περιμένουν.

Καταλογίζει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή η κ. Καλογιάννη. Λησμονεί τις ευθύνες της αντιπολίτευσης όπως αυτές απορρέουν από το νέο πλαίσιο λειτουργίας και τα δεδομένα που δημιούργησε η απλή αναλογική. Η παράταξή της συμπορευόμενη με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα της. Και κρίνεται από τους πολίτες.

Μία συμβουλή στην κ. Καλογιάννη. Είναι πολύ μακριά το 2023 για να ξεκινήσει από τώρα την προεκλογική της εκστρατεία. Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της θα δώσει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων και θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών.»

 

Tags: