Συνεχίζεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το φασισμό από το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα

8 Μαΐου 1945, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα: Ο Γερμανός αρχιστράτηγος Wilhlem Keitel υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη έχει λήξει. Ο φασισμός έχει ηττηθεί…

Το καλλιτεχνικό σωματείο “Εξαύδα” παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το φασισμό, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο χώρο μας (Κουντουριώτη 31) κάθε Κυριακή και Δευτέρα

Ώρα: 21.15
Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ
Για πληροφορίες: 6945377240

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:
– 17 & 18 Μαΐου: Οι αντάρτες του Broadway (1999)
– 24 & 25 Μαΐου: Έλα να δεις (1985)
– 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου: Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη (1945)

Λίγα λόγια για την ταινία:

Νέα Υόρκη, Φθινόπωρο του 1936. Καθώς οι εργατικές απεργίες ξεσπούν η μια μετά την άλλη σ΄ ολόκληρη τη χώρα, στη Νέα Υόρκη η καλλιτεχνική έκφραση βρίσκει γόνιμο έδαφος μέσα από μια πολιτιστική επανάσταση.

Ο Νέλσον Ροκφέλερ αναθέτει στο Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα να ζωγραφίσει τον προθάλαμο του Κέντρου Ροκφέλερ, ενώ η Ιταλίδα φιλο-φασίστρια Μαργκερίτα Σαρφάτι προσφέρει πίνακες του Ντα Βίντσι σε εκατομμυριούχους, ώστε να συγκεντρώσει χρήματα για τα πολεμικά σχέδια του Μουσολίνι.

Ένας παρανοϊκός εγγαστρίμυθος προσπαθεί να “καθαρίσει” το θίασό του από τους κομουνιστές κι ο Όρσον Γουέλες αποφασίζει ν΄ ανεβάσει στο θέατρο το The Cradle Will Rock, μια μουσική κωμωδία για μια μικρή πόλη ανθρακωρύχων. Η κυβέρνηση τον κατηγορεί για “κομμουνισμό” και κλείνει το θέατρο τη βραδιά της πρεμιέρας…

Η ταινία αποτελεί ένα εγκώμιο στην αντίσταση και την αξιοπρέπεια ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων σε μια περίοδο που η κρίση φαινόταν ότι ισοπεδώνει οτιδήποτε και οποιονδήποτε έμενε εκτός των κεντρικών επιλογών του συστήματος.

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply