Σε επιφυλακή για την «Όμικρον» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν Αρχές και επιδημιολόγοι για την αντιμετώπιση της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον. Σύσκεψη για την covid έγινε, (είναι αυτή που γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα) την Κυριακή 19/12 αντί της Δευτέρας, επειδή αύριο ο πρωθυπουργός θα λείπει στη Βουλγαρία.

Δεν αποφασίστηκαν μέτρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδηθεί χρόνος μέσω της επίσπευσης της εμβολιαστικής κάλυψης με έμφαση στην αναμνηστική δόση και το αυξημένο testing στους ανεμβολίαστους και τις πύλες εισόδου, ενώ ήδη σήμερα Κυριακή (19/12) ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων για την είσοδο των ταξιδιωτών στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμό με στόχο την στεγανοποίηση της χώρας.

Η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ευρώπη και τη σκιά της παραλλαγής Όμικρον. Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη αλλά ενδεχομένως να γίνει και νωρίτερα. Υπάρχουν κάποιες φωνές για πιο δραστικά μέτρα ενόψει των εορτών.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα από την Επιτροπή Ειδικών:

  • Τηλεργασία
  • Τηλεκπαίδευση (δηλαδή ενδεχομένως να μην ανοίξουν τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια μετά τις γιορτές)
  • Μάσκες παντού
  • Περιορισμοί στη νυχτερινή μαζική διασκέδαση

Το 5ο κύμα της πανδημίας θεωρείται βέβαιο από τους ειδικούς, με αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων. Το θέμα είναι πότε θα έρθει στη χώρα μας, σε δύο ή σε τέσσερις εβδομάδες.

Κάθε εβδομάδα που περνά και το επιδημιολογικό φορτίο δεν αυξάνεται είναι κέρδος γιατί αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση, που θεωρείται «κλειδί» για την αντιμετώπιση της Όμικρον.

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου ταξιδιωτικού μέτρου στις πύλες εισόδου ήταν η Κυριακή 19/12. Όσοι ήρθαν από το εξωτερικό, είχαν μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα και αρνητικό pcr ή rapid test ανά χείρας.

πηγή: ertnews.gr

 

Tags: