Ρυθμίστε την αγορά ενέργειας τώρα, πριν είναι πολύ αργά!

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Ένας από τους πολλούς κερδοσκοπικούς «μηχανισμούς» που λειτουργεί στη χώρα μας είναι το λεγόμενο Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πρόκειται για «μεταρρύθμιση» της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ) σε συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή Οδηγία (Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας) και «οδηγίες» ντόπιων ολιγαρχών προφανώς οι οποίοι και φρόντισαν στο μεταξύ να ιδρύσουν μονάδες παραγωγής.

Ο θεσμός αυτός είναι οργανωμένος με τέτοιο τρόπο που να προάγει τη δημιουργία «καρτέλ παραγωγού» και να φορτώνει διαρκώς κόστος στον αδύναμο κρίκο, το νοικοκυριό και τη μικρή επιχείρηση, μέσω της τιμολόγησης της Ενέργειας με βάση την ακριβότερη τιμή – πραγματικά απαράδεκτο και μόνο σαν σύλληψη!

Προφανώς και είναι μια απόλυτη καταστρατήγηση της ελεύθερης αγοράς όλο αυτό όταν δραστηριοποιούνται 4-5 παραγωγοί, η οποία ελεύθερη αγορά απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ή μάλλον, λειτουργεί σε όφελος των παραγωγών και μόνο, «κλέβοντας» όλους τους άλλους.

Δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ευθύνεται, σαφώς και ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος στη μορφή του κόστους καυσίμων και πρώτων υλών. Αλλά το να έχουμε ένα τέτοιο μηχανισμό στη χώρα είναι σαν να προσπαθήσουμε να σβήσουμε πυρκαγιά πετώντας …βενζίνη!

Απαιτείται γενναία παρέμβαση, άμεση κατάργηση του ληστρικού αυτού μηχανισμού που λαμβάνει υπόψη μόνο τα συμφέροντα των παραγωγών ενέργειας ή έστω εξαναγκασμός του να λειτουργήσει με όρους σεβασμού των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας.

Οι συνθήκες είναι έκτακτες, οι ανάγκες είναι επιτακτικές έως επείγουσες, απαιτούνται γενναίες λύσεις και μάλιστα άμεσα:

Θα τολμήσει η κυβέρνηση να παρέμβει ή θα χύνουν οι πολιτικοί κροκοδείλια δάκρυα όπως πριν δέκα χρόνια όταν οι άφρονες πολιτικές τους έκλειναν επιχειρήσεις και δημιουργούσαν στρατιές ανέργων;

Τα «καμπανάκια» των δημοσκοπήσεων αρχίζουν ήδη να χτυπούν, οι διαφορές μειώνονται, και όλα δείχνουν ότι το επίμαχο ζήτημα της αναμέτρησης των επόμενων εκλογών θα είναι η ακρίβεια….

Ν.Β.

 

Tags:

,