«Ψάρευαν» στο διαδίκτυο ανυποψίαστους που αναζητούσαν φθηνά δάνεια

Δικογραφία για απόπειρα απάτης κατ` εξακολούθησε σχημάτισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του διαδικτύου από αγνώστους που υπόσχονται φθηνά δάνεια αλλά στην ουσία είχαν στόχο να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα.

Προσωπικά και οικονομικά δεδομένα , αλλά και χρηματικά ποσά ανυποψίαστων χρηστών του διαδικτύου προσπαθούσαν να αποσπάσουν οι δράστες αυτής της απάτης που είτε μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ή με αποστολή μαζικών E-MAILS υπόσχονταν ότι μπορούσαν αν εξασφαλίσουν γρήγορα σε ενδιαφερόμενους χαμηλότοκα δάνεια.

Συχνά ζητούσαν χρηματικά ποσά ως προκαταβολή ή να τους αποστείλουν όσοι έπεφταν στην παγίδα, προσωπικά τους δεδομένα όπως αριθμούς ταυτότητας ή διαβατηρίου, αριθμούς και κωδικούς τραπεζικών καρτών.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να μην απαντούν σε τέτοια ηλεκτρονικά μηνύματα και να μην στέλνουν τα προσωπικά τους στοιχεία

Και τηλεφωνική απάτη

Υπέρογκες χρεώσεις παραμονεύουν για όποιον πέσει στην παγίδα αγνώστων που σύμφωνα με καταγγελίες, τηλεφωνούν σε σπίτια, λένε ότι είναι αστυνομικοί και προειδοποιούν για επίσκεψη διαρρηκτών.

Η παγίδα είναι ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, στον οποίο παραπέμπουν οι απατεώνες, δήθεν για προστασία, ενώ έχει ως συνέπεια υπέρογκες χρεώσεις στον λογαριασμό του τηλεφώνου.

πηγή: ert.gr

 

Tags: