Προς παραχώρηση το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων – Μέγιστο ζήτημα για την Ήπειρο

Πράσινο φως για «παραχώρηση» σε ιδιώτες για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και για άλλα 22  αεροδρόμια της χώρας τα οποία δεν είχαν παραχωρηθεί κατά την πρώτη παραχώρηση, αυτή της Fraport. Αυτό προκύπτει από Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και την οποία υπογράφει ο Υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης.

Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είχε κατά την πρώτη παραχώρηση θεωρηθεί άνευ οικονομικής σημασίας οπότε δεν είχε συμπεριληφθεί στη σχετική διαδικασία.

Φαίνεται όμως ότι τα έργα αναβάθμισης του σε συνδυασμό με την συνολική αναβάθμιση της περιοχής δημιουργούν άλλες προοπτικές καθιστώντας το πλέον ελκυστικό για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση:

  • Είναι αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση του ΑΕΠ η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας των οποίων η διαχείριση και η λειτουργία γίνεται από την ΥΠΑ.
  • Στόχος της διερεύνησης είναι η προετοιμασία και κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των αεροδρομίων λαμβάνοντας υπόψιν τα λειτουργικά στοιχεία τους καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού τους.

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων λόγω ακριβώς της εξαίρεσης του από τη Fraport αποτελούσε ένα ελκυστικό προορισμό για τα αεροσκάφη της «γενικής αεροπορίας» και τα μικρά ελαφρά αεροσκάφη, τομείς οι οποίοι με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να το «απογειώσουν» κυριολεκτικά.

Αποτελεί μέγιστο ζήτημα για την περιοχή και αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των εμπλεκομένων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν σε λίγες μέρες επίκειται και η σύνδεση της περιοχής μέσω του αεροδρομίου Ιωαννίνων και με δεύτερη αεροπορική εταιρεία με την Αθήνα…

 

Tags: