Πως αναγνωρίζω τα ψεύτικα προφίλ; – Οδηγός επιβίωσης στην τοξικότητα των Social Media

Το πρόβλημα της τοξικότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο βέβαια δεν είναι αυτοτελές αλλά απλά παίρνει έντονα και τέτοια υπόσταση εφόσον υπάρχει ήδη ως κοινωνικό φαινόμενο, δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε πρωτοφανές.

Απλά στη σημερινή περίοδο έχει ξεπεράσει κάθε όριο, κυρίως λόγω της απαράδεκτης πολιτικής που εφαρμόζουν οι ιδιοκτήτες των μέσων αυτών, να δέχονται ως μέλη τους ακόμη και τους εμφανώς και προφανώς ψεύτικους (fake) λογαριασμούς.

Το δεδομένο αυτό έχει δημιουργήσει όμως ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν κυρίως γνωστότερα πρόσωπα: Ενώ ένα υπαρκτό πρόσωπο δεσμεύεται από τους κανόνες συμπεριφοράς που ακολουθεί η κοινωνία, οι ανώνυμοι / fake λογαριασμοί από τη στιγμή που οι ιδιοκτησίες των Μέσων τους το επιτρέπουν, μπορούν να εκδηλώνουν κάθε λογής προβληματική συμπεριφορά: Από προσωπικές επιθέσεις, εξύβριση, λεκτική κακοποίηση, έως και παρενόχληση κλπ, αφήνοντας εκτός και την επίδραση τους στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την προπαγάνδα.

Το άναρχο αυτό τοπίο των αλληλεπιδράσεων με τα προφίλ αυτά μέσα στα μικροπεριβάλλοντα των Social Media τελικά παράγει μόνο τοξικότητα και αρνητικά αποτελέσματα για τους έγκυρους χρήστες.

Έτσι, είναι απαραίτητο πιο πολύ παρά ποτέ, να αναλύσουμε το πως αναγνωρίζουμε ένα ψεύτικο προφίλ, χρησιμοποιώντας τα παρακάτω χαρακτηριστικά τα οποία παρουσιάζουν:

Πως αναγνωρίζουμε τα fake προφίλ αυτά

  • Δεν υπάρχει αληθινή εικόνα προφίλ ή υπάρχει φωτογραφία κοινόχρηστη από το Internet ή υπάρχει φωτό κάποιου διάσημου
  • Το όνοματεπώνυμο είναι συνήθως κάποιο πολύ κοινό, π.χ. Γιάννης Παππαδόπουλος κλπ
  • Δεν υπάρχουν εικόνες από την πραγματική ζωή του υποτιθέμενου προσώπου, επαγγελματικές ή οικογενειακές
  • Δεν υπάρχουν πληροφορίες συγγενών ή σχέσεων στο προφίλ
  • Τα στοιχεία τόπου καταγωγής ή διαμονής είναι πάντα γενικά και αφηρημένα
  • Συνήθως δεν δηλώνεται επάγγελμα
  • Δεν υπάρχει κινητικότητα με αναρτήσεις – αυτό είναι δείγμα ότι το προφίλ έχει δημιουργηθεί για να επιτίθεται σε προφίλ άλλων
  • Σε γενικές γραμμές ένα προφίλ πρέπει να περιγράφει ένα υπαρκτό πρόσωπο και τη δραστηριότητα του στον αληθινό κόσμο. Αν οι πληροφορίες που παρουσιάζονται φαίνονται ασύνδετες ή αντιφατικές πρέπει να σας υποψιάσει.

Πως κρατιόμαστε ασφαλείς

Το “οξυγόνο” αυτών των προφίλ είναι το να γίνονται δεκτά τα αιτήματα φιλίας τους. Συνεπώς, αν δείτε κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, κατά την κρίση σας, αρνηθείτε την αποδοχή ενός αγνώστου προσώπου – γενικότερα, καλό θα ήταν να μην κάνετε δεκτά αιτήματα από άτομα που δεν γνωρίζετε και στην αληθινή ζωή.

Εκτός από την άρνηση αιτήματος φιλίας, φυσικά, θα πρέπει να κάνετε και αναφορά στο facebook. Μόλις το σύστημα του facebook λάβει μερικές τέτοιες, σε λίγο ο λογαριασμός του “πονηρούλη”  / τοξικού / προβληματικού μέλους είναι πλέον παρελθόν…

Για ποιο λόγο;

Πολλοί επιδόνται σε τέτοιες συμπεριφορές λόγω προσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών, άλλοι απλώς γιατί το θεωρούν διασκεδαστικό, άλλοι για να προβούν σε προσωπικές “επιθέσεις” αντεκδίκησης, κλπ. Σε κάθε περίπτωση, όποιος και να είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα είναι ότι χαλάνε την ποιότητα των αλληλεπιδράσεων.

Στο χέρι μας είναι να κρατήσουμε το διαδίκτυο ασφαλές!

Εφόσον οι συμμετέχοντες το έκαναν αυτό που είναι σήμερα το διαδίκτυο και ειδικότερα ο χώρος που ονομάζεται Ιστότοποι Κοινωνικής Δικτύωσης, οι ίδιοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να το προασπιστούν όχι μόνο από τους “πονηρούληδες” ή διαταραγμένους, αλλά και από τους ιδιοκτήτες των κοινωνικών ιστότοπων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι εισπράξεις από τις διαφημίσεις…

 

Tags: