Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες – Iκανοποίηση από τις διοικήσεις των τραπεζών

Θετική έκβαση είχαν για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με αυτά, δεν προκύπτει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, ενώ διατήρησε και τη θετική προοπτική.

Συγκεκριμένα, με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που υπερβαίνουν το 5,9%στο δυσμενές σενάριο πέρασαν το τεστ αντοχής οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ελεγκτικός βραχίονας της EKT, SSM, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, στο δυσμενές σενάριο:

  • της Αlpha Bank διαμορφώνεται στο 9,69%,
  • της Εθνικής στο 6,92%,
  • της Εurobank στο 6,75% και
  • της Πειραιώς στο 5,9%.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών.

Την ίδια ώρα, στη διαπίστωση ότι μια σειρά μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση αρχίζουν να καρποφορούν, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αρχίζει να ανακάμπτει, προχωρά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, την παραίτησή του υπέβαλε ο Λ. Φραγκιαδάκης από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Σε ανακοίνωση της Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου τον κ. Φραγκιαδάκη για τις υπηρεσίες του.

Καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση αναλαμβάνει προσωρινά ο Παύλος Μυλωνάς, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.

πηγή: ert.gr

 

Tags: