Παγκόσμιος συναγερμός για τη ραγδαία διασπορά της Όμικρον – Η συνύπαρξή της με τη Δέλτα απειλεί τα συστήματα Υγείας – 10 κρούσματα στην Ελλάδα

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον διεθνώς, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η συνύπαρξή του με το στέλεχος Δέλτα θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις στα συστήματα Υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά και ότι ο εμβολιασμός πρέπει να συνδυαστεί με επαναφορά των μη φαρμακευτικών μέτρων προστασίας, δηλαδή εκτεταμένη χρήσης μάσκας, τηλεργασία και αποτροπή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους, ιδίως εν όψει εορτών.

«Με τις σημερινές συνθήκες ο εμβολιασμός από μόνος του δε θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο του στελέχους Όμικρον γιατί δε θα υπάρξει χρόνος ν’ αντιμετωπίσουμε τα εμβολιαστικά κενά που ακόμη υπάρχουν. Πρέπει να ληφθεί επειγόντως δράση για την μείωση της μετάδοσης και της μεγάλης επιβάρυνσης των συστημάτων Υγείας και για την προστασία των πιο ευάλωτων στους ερχόμενους μήνες», αναφέρει η Αντρέα Άμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμώξεων.

Για άνευ προηγουμένου ταχύτητα εξάπλωσης, κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ σε επαγρύπνηση καλεί η Κομισιόν.

«Ακόμη κι αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων και μόνο αρκεί για να οδηγήσει στα όριά τους τα απροετοίμαστα συστήματα υγείας», τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γεμπρεγέσιους.

Μία μετά την άλλη πολλές ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να λάβουν μέτρα προστασίας. ΣτηνΟλλανδία τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν μία εβδομάδα νωρίτερα για τις γιορτές και η Ιταλία ζητά πλέον αρνητικό τεστ από όλους τους ταξιδιώτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμβολιασμένους και μη, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπαίνουν επιπλέον σε πενθήμερη καραντίνα.

Κι ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς αναδεικνύει την καταπολέμηση της πανδημίας σε προτεραιότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον που αντιμετωπίζει εσωκομματική ανταρσία για τα νέα περιοριστικά μέτρα, αφήνει σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιου είδους λοκντάουν στις γιορτές.

Η σύμβουλος δημόσιας υγείας της κυβέρνησης προειδοποιεί ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο την ημέρα.

Δέκα τα κρούσματα του νέου στελέχους στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, η Ελλάδα θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου. Μέτρο που αφορά όλους τους ταξιδιώτες, δηλαδή και τους εμβολιασμένους.

Θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Κυριακής 19/12 και θα αφορά PCR 48 ωρών.
Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Σήμερα άλλωστε επιβεβαιώθηκαν ακόμη πέντε κρούσματα της Όμικρον ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα δέκα, ενώ αρκετά ύποπτα δείγματα εξετάζονται.

Πρόκειται για δυο στην Αττική τα οποία σχετίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ τα αλλά τρία στη νότια Πελοπόννησο και ήταν ορφανά.

Δεν γνωρίζουν οι ασθενείς πώς και από ποιον κόλλησαν.

πηγή: ertnews.gr

 

Tags: