Οι ψευδείς ειδήσες (fake news) διαδίδονται ταχύτερα, μακρύτερα και σε περισσότερους στο διαδίκτυο, από ότι οι αληθείς

Της Βένης Παπαδημητρίου

Υπάρχει σημαντική αύξηση της παραπληροφόρησης στην εποχή του Διαδικτύου.

Από τα ΜΜΕ γνωρίζουμε ότι κατηγορούνται Ρώσοι πολίτες ότι διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες για να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Το γεγονός αυτό έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον επιστημόνων, αλλά και απλών πολιτών για το πόσο μπορεί να επηρεάσουν οι «ψευδείς ειδήσεις» την κοινή γνώμη.

«Υπάρχει πλέον παγκόσμια ανησυχία για τις ψευδείς ειδήσεις και τη δυνατότητα η διάδοσή τους να επηρεάσει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ευημερία ενός λαού», αναφέρει ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Α. Π Θ. κ. Κωνσταντίνος Τρινταφυλλίδης, προσθέτοντας:

«Πριν ένα μήνα περίπου, στο διεθνές περιοδικό Science, αποτελεί πρώτο θέμα, από το εξώφυλλο μέχρι αναλυτικά κείμενα. Ειδικότερα, για να διερευνηθεί το πώς εξαπλώνονται οι ψευδείς ειδήσεις, επιστημονική ομάδα (Vosoughi S. και άλλοι The spread of true and false news online, Science 09/3/2018, τόμος 359: 1146-1151) χρησιμοποίησε δεδομένα που αναρτήθηκαν στο Twitter από το 2006 έως το 2017.

Περίπου 126.000 αναρτήσεις/πληροφορίες/φήμες διαδόθηκαν από ~ 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Διαπίστωσαν ότι οι ψεύτικες ειδήσεις έφταναν νωρίτερα και σε περισσότερους ανθρώπους από ότι οι αληθείς. Οι ψευδείς ειδήσεις διαχέονταν, στις ΗΠΑ, από 1000 έως 100.000 άτομα, ενώ οι αληθείς σε περίπου 1000 ανθρώπους. Οι ψευδείς ειδήσεις επίσης διαχέονταν μακρύτερα από τις αληθείς. Ο βαθμός καινοτομίας και οι συναισθηματικές αντιδράσεις των αποδεκτών μπορεί είναι υπεύθυνες για τις παρατηρούμενες διαφορές.

Στο ίδιο περιοδικό, Science, υπάρχει και πρόσθετη εργασία: David M. J. Lazer και άλλοι. The science of fake news. Science 09/3/2018: τόμος 359.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η διάδοση/αύξηση των ψεύτικων ειδήσεων υπογραμμίζει τη διάβρωση των παλαιών θεσμικών ΜΜΕ και την αύξηση της παραπληροφόρησης στην εποχή του Διαδικτύου. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Ωστόσο, απαιτείται ένα νέο σύστημα διασφαλίσεων.

Στην εργασία παρέχονται στοιχεία για τους μηχανισμούς με τους οποίους εξαπλώνονται οι ψευδείς ειδήσεις και υποδεικνύονται τρόποι για να υπάρχει παγκόσμια δράση στον αγώνα κατά της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

 

Tags: