”Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης” – Απάντηση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο Δήμαρχο Δωδώνης

Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν αποτελεί πεδίο συγκρούσεων. Ο Πολιτισμός ενώνει και αποτελεί για τον τόπο μας, την Ήπειρο, το “φωτεινότερο” μέσω ανάδειξης του αλλά και συνεισφοράς στην οικονομική αναζωογόνηση του.

Με αυτό το αδιαπραγμάτευτο αξίωμα πορευόμαστε ως Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, γι’ αυτό και μας λυπεί αφάνταστα το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Δωδώνης επέλεξε το πεδίο του Πολιτισμού επιχειρώντας ευθεία αντιπαράθεση με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή όπου η πρεμιέρα της «Μήδειας» και οι υψηλές συνεργασίες που εξασφάλισε το ΔΗΠΕΘΕ στο «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» έστρεψαν τα πανελλαδικά φώτα προβολής στον τόπο μας, φέρνοντας στην αρχαία Δωδώνη την Υπουργό Πολιτισμού, την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και φυσικά πλήθος θεατών από την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εδραίωσης ενός φεστιβαλικού θεσμού κατά τα διεθνή πρότυπα.

Για όλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουμε τη λογική της αντιπαράθεσης και δεν θα το πράξουμε. Ωστόσο έχουμε υποχρέωση να παραθέσουμε τα αληθινά γεγονότα, με μοναδικό γνώμονα, να γνωρίζει η κοινή γνώμη την πραγματική αλήθεια για το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

1. Στις 3 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:30 το πρωί, μετά από αίτημα της Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ, Αλεξάνδρας Βακαλοπούλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο γραφείο του Δημάρχου Δωδώνης. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Δήμαρχος κ. Ντακαλέτσης, ο αντιδήμαρχος Δωδώνης κ. Θεοχάρης, η κ. Βακαλοπούλου και συνεργάτες του Δημάρχου Δωδώνης και της Προέδρου του ΔΕΠΕΘΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, ενημέρωσε αναλυτικά τον Δήμαρχο, για τον σχεδιασμό του Δημοτικού Θεάτρου, για τις παραστάσεις στην Αρχαία Δωδώνη, για την επικείμενη συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η κ. Βακαλοπούλου ζήτησε από τον Δήμαρχο τη συνεργασία του Δήμου Δωδώνης σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, όπως άλλωστε είχε ζητήσει τη συνεργασία του Δήμου Δωδώνης και αυτή επετεύχθη το 2015, όταν το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων αγωνίστηκε με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» να ανοίξει και πάλι μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.

2. Από εκείνη την ημέρα μέχρι και τις 26 Ιουνίου, δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Δήμο Δωδώνης, προς το ΔΗΠΕΘΕ, ούτε αρνητική, ούτε θετική. Αντί απάντησης στην πρόσκληση συνεργασίας της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ, πέντε μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 26 Ιουνίου το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, έλαβε μέσω φαξ, μια λιτή ανακοίνωση του Δήμου Δωδώνης, που γνωστοποιούσε στο Δημοτικό μας Θέατρο, την πρόθεσή του για τη διεξαγωγή του 1ου Φεστιβάλ Δωδώνης, ζητώντας τη συνεργασία μας, με το σκεπτικό πως ήδη το ΔΗΠΕΘΕ έχει έτοιμες τις φεστιβαλικές παραγωγές, άρα ο Δήμος Δωδώνης, γνώριζε τα σχέδια και τη δράση του Θεάτρου.

Επί της ουσίας δηλαδή με το αίτημά του ο Δήμος Δωδώνης, ήθελε απλά να ενταχθούνε οι φεστιβαλικές παραγωγές, η μεγάλη συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το Θέατρο Τέχνης για τη «Μήδεια», σε έναν θεσμό που την τελευταία στιγμή αποφάσισε ο όμορος Δήμος να υλοποιήσει.

Είναι προφανές ότι η «Μήδεια» και το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» ήταν το επιστέγασμα μιας πολύμηνης διαβούλευσης του ΔΗΠΕΘΕ με το Υπουργείου Πολιτισμού, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και άλλους φορείς του πολιτισμού.

3. Την αμέσως επόμενη ημέρα, Τρίτη 27 Ιουνίου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, απάντησε στο Δήμο Δωδώνης, ότι πρόθεση και στόχος του Θεάτρου μας είναι η συνεργασία με τους Δήμους και όσους φορείς της Ηπείρου το επιθυμούν, από το φετινό Σεπτέμβριο κιόλας, ώστε το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» να καθιερωθεί από το ερχόμενο καλοκαίρι και να συνεχισθεί στο διηνεκές με παγκόσμια εμβέλεια. «Με τον τρόπο αυτό μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε και να ετοιμάσουμε ένα Φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, αντάξιο με όσα έχουν καθιερωθεί τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο, όσο και διεθνώς», αναφέρονταν στην απάντηση του ΔΗΠΕΘΕ.

4. Την Τετάρτη, 28 Ιουνίου, μόλις δυο ημέρες μετά το φαξ που εστάλη στο ΔΗΠΕΘΕ για συνεργασία, ο Δήμος Δωδώνης, ανακοινώνει επίσημα τη διεξαγωγή του 1ου Φεστιβάλ Δωδώνης, με το επίσημο πρόγραμμα, κάτι το οποίο αν μη τι άλλο αποδεικνύει πως ήδη ο Δήμος Δωδώνης, είχε δρομολογήσει το Φεστιβάλ, άρα μας προξενεί εντύπωση, ο λόγος που μόλις δυο ημέρες πριν είχε ζητήσει τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ.

Κατόπιν των παραπάνω αδιαμφισβήτητων στοιχείων, θεωρούμε πως η δυσαρέσκεια που εξέφρασε δημόσια ο Δήμαρχος Δωδώνης για το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», οι δηλώσεις του για δήθεν άρνηση συνεργασίας από την πλευρά του ΔΗΠΕΘΕ και η όποια προσπάθειά του να μειώσει το νέο θεσμό που στήνει με πολύ μεγάλη προσπάθεια το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, είναι άτοπες και άκομψες, χωρίς βάση αλήθειας. Είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Ντακαλέτσης αποσιώπησε από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης στα οποία μίλησε, την αρχική συνάντησή του με την κ. Βακαλοπούλου στις 3 Φεβρουαρίου όπου του απηύθυνε την πρόσκληση συνεργασίας, στην οποία ουδέποτε απάντησε. Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί απάντηση το να στείλει ένα φαξ έξι γραμμών, πέντε μήνες μετά… προτείνοντας συνεργασία για το Φεστιβάλ του Δήμου Δωδώνης!!!

Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους πως ο Πολιτισμός ενώνει, δεν χωρίζει. Γι’ αυτό και όχι μόνο δεν επιδιώκουμε κανενός είδους αντιπαράθεση και “πολιτιστικό ανταγωνισμό” με το Δήμο Δωδώνης, αλλά επιμένουμε στις συνεργασίες που αναδεικνύουν το αρχαίο θέατρο Δωδώνης και τον τόπο μας, όπως του αξίζει.

 

Tags: