Ο μετεωρίτης της βλακείας…

Ακόμα ένα κρούσμα ανυπόστατης «είδησης» που μεταφέρεται άκριτα από ερασιτέχνες, δημοσιοποιώντας …υποθέσεις και σχόλια θαμώνων των social media και που αναπαράγεται με την …πατροπαράδοτη μέθοδο του κοπι πεϊστ, από τα λεγόμενα «κεντρικά» ενημερωτικά μέσα της Αθήνας, ήταν αρκετό να σπείρει τον πανικό σε πολλούς από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.

Τι είχε συμβεί; Μια ιστοσελίδα με απήχηση facebook ..218 άτομα, όπως φαίνεται εντελώς ερασιτεχνική, δημοσιοποίησε ότι σύμφωνα με «πληροφορίες» της θεάθηκε από κάποιους …ψαράδες ΚΟΜΗΤΗΣ. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν μερικοί αφελείς σχολιαστές που έλεγαν ότι άκουσαν θόρυβο …σόμπας και αυτό ήταν: Μόλις κατασκευάστηκε ένα γεγονός…

 

Με την ασήμαντη λεπτομέρεια όμως ότι δεν είχε συμβεί ποτέ!

Και με την ακόμα πιο ασήμαντη λεπτομέρεια, ότι ο τίτλος επικαλούνταν φωτογραφία, η οποία όμως δεν αναφερόταν πουθενά ότι ήταν από το διαδίκτυο και όχι από την Αίγινα χθες…

Όλα στο βωμό των κλικ δηλαδή!

Και το κακό δεν σταμάτησε εκεί: Οι αγουροξυπνημένοι συντάκτες της πρωινής βάρδιας από τα λεγόμενα κεντρικά αθηναϊκά sites, με το που είδαν την «είδηση» άρχισαν να την αναδημοσιεύουν …μανιωδώς και μάλιστα, βάζοντας και τις δικές τους «σάλτσες» ο καθένας:

Τι για πράσινα φωτάκια, τι για πυρωμένα ίχνη, τι για εκκωφαντικούς θορύβους και ότι άλλη βλακεία και απίθανη τερατολογία ερχόταν στον καθένα, την έγραφε, χωρίς …αύριο!

Με την ασήμαντη όμως λεπτομέρεια, ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να κάνει το αυτονόητο: Να ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ!

Μόνο σήμερα το πρωί, φαίνεται ότι από τον ορυμαγδό των άσχετων εντυπωσιοθήρων ξεχώρισε ένα μόνο τοπικό site της Αίγινας (aeginaportal.gr) , το οποίο έπραξε το αυτονόητο: Διασταύρωσε!

Και το βλακώδες fake news κατέρεευσε:

«Το Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα το πρωί με την λιμενική αρχή Αίγινας, από την οποία υπήρξε η ενημέρωση ότι κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρακοπούλου επικοινώνησε χθες με τον λιμενάρχη κ. Αργύρη Φραγκούλη για να ενημερωθεί. Η απάντηση του κ. Φραγκούλη ήταν αρνητική, ότι δηλαδή δεν επιβεβαιώνεται το συμβάν, τουλάχιστον στην κοντινή θαλάσσια περιοχή του νησιού, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Μάλιστα το λιμεναρχείο έκανε περιπολίες χωρίς να εντοπίσει κάτι. Εάν αυτό συμβαίνει πρόκειται για ένα περιστατικό που έλαβε χώρα μακριά από το νησί, είπε ο κ. Φραγκούλης»

Θερμά συγχαρητήρια για την ποιότητα της δουλειά των ανθρώπων αυτών και …θερμά συλλυπητήρια για την κατάντια της ενημέρωσης στη χώρα μας!

Αξιοσημείωτο βέβαια και το γεγονός της άκριτης υιοθέτησης των γραφομένων από τους αναγνώστες και η …αναπαραγωγή επίσης χωρίς αύριο, δια των κοινοποιήσεων, χωρίς ουτε καν να αναρωτηθεί κάποιος αν όχι για μια «απόδειξη» αλλά έστω μια υποψία τεκμηρίωσης, μια επίσημη δήλωση…

Η γκάφα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν τόσο εκκωφαντική -πιο πολύ και από πτώση …μετεωρίτη- όπως π.χ. στην περίπτωση ομίλου που επέμενε ότι το γεγονός επιβεβαιώνεται από «μετεωρολογικές υπηρεσίες», χωρίς όμως να τις κατονομάσει…

Αλήθεια, κάποτε η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν αδίκημα. Εξακολουθεί να παραμένει;

Epirus News

 

Tags:

, , ,