ΝΑΙ στην ΕΥΡΩΠΗ ΟΧΙ στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης ΠάνουΓράφει ο Δημήτρης Πάνου
Υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

Την επόμενη Κυριακή καλούμαστε να ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα που προκάλεσε η κυβέρνηση με το ερώτημα ναι ή όχι στη συμφωνία με τους δανειστές – εταίρους.

Δεν ξέρω αν το δημοψήφισμα είναι τυπικά εντάξει, δεν ξέρω αν η συμφωνία που καλούμαστε να ψηφίσουμε υπάρχει ακόμη στο τραπέζι αφού οι δανειστές λένε ότι την απέσυραν.

Ξέρω όμως ότι πρέπει – αν γίνει το δημοψήφισμα τελικά – με σαφήνεια να δοθούν απαντήσεις σε δύο ερωτήματα:

Ναι ή Όχι στην Ευρώπη?
Ναι ή Όχι στον Σύριζα?

Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι λέει ο πρωθυπουργός και κάνει ότι μπορεί για να φύγουμε. Είναι η ομάδα εκείνη των κρατών όπου η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός λειτουργούν καλύτερα, όπου υπάρχει ελευθερία έκφρασης και δράσης. Η Ευρώπη είναι το μέρος εκείνο του πλανήτη με τα καλύτερα συστήματα εκπαίδευσης, τα καλύτερα συστήματα περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης και τα περισσότερα εργατικά και ανθρώπινα δικαιώματα από όλο τον κόσμο.

Είναι το μέρος εκείνο που οι κατατρεγμένοι και δυστυχισμένοι λαοί όλων των γύρω περιοχών θέλουν να φτάσουν και το κάνουν ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή.

Είναι η Ε.Ε αυτή που όσα κράτη της Ευρώπης είναι ακόμη εκτός θέλουν πάσει θυσία να γίνουν μέλη της. Και είναι αυτή – το έχουμε ξεχάσει δυστυχώς – που έδωσε απλόχερα στη χώρα μας από το 1980 έως σήμερα περίπου 80 δις. για την ανάπτυξη της (πακέτα Ντελoρ, πακέτα Σαντερ 1,2 ΜΟΠ και ΕΣΠΑ).

Ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης λοιπόν εύκολα θα απαντήσει ‘NAI’ στην Ευρώπη. Που αλλού?. Και για να μην παρεξηγηθώ διευκρινίζω το ΝΑΙ στην Ευρώπη δεν είναι ΝΑΙ στον Σόιμπλε, δεν είναι ναι στο ΔΝΤ. Ο Σόιμπλε αύριο δεν θα είναι υπουργός και το ΔΝΤ δεν είναι ευρωπαϊκός θεσμός κάποιοι το φώναξαν το 2010 και έχουν ευθύνη για αυτό.

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και θα απαντηθεί την Κυριακή είναι το ΝΑΙ Ή ΟΧΙ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έκαναν μια διαπραγμάτευση και απέτυχαν να φέρουν ένα καλύτερο πρόγραμμα για τη χώρα μας όπως είχαν υποσχεθεί. Πήραν την εξουσία με το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που δεν εφαρμόστηκε: Δεν κατήργησαν τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε όλοι ξανά, δεν έφεραν το αφορολόγητο στις 12.000,δεν ανέβηκε ο βασικός μισθός στα 751 ευρώ και δεν ψηφίστηκε η 13η σύνταξη. Αντί αυτών έφεραν τη δική τους πρόταση για συμφωνία ύψους 8 δις. ευρώ με νέους φόρους και νέες περικοπές εισοδημάτων (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, έκτακτη εισφορά κλπ.). Και πέρα από την ανικανότητα στη διαπραγμάτευση και τα ψέματα στις προεκλογικές τους υποσχέσεις υπάρχει και κάτι ακόμη : μια οσμή ολοκληρωτικής συμπεριφοράς που γίνεται όμως πάντα για τον λαό. Κατάληψη όλων των θέσεων του κράτους από τα δικά τους παιδιά, καταγγελία όλων των πολιτών με αντίθετες απόψεις ως γερμανοτσολιάδων και πέμπτης φάλαγγας, σύσταση στους δημοσιογράφους στο τι θα τους ρωτούνε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ολοκληρωτικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που δεν έχει καταλάβει ότι είναι πρόεδρος της Βουλής όλων των Ελλήνων και όχι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για όλα αυτά θεωρώ ότι την Κυριακή θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο ΟΧΙ στον ΣΥΡΙΖΑ. Και για ένα τελευταίο και σοβαρότερο λόγω. Στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος θα προστεθούν με χαρά οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής.

Ο κάθε δημοκρατικός πολίτης ας το σκεφτεί καλύτερα.

Αναδημοσίευση από τοπική εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών»

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply