Μουσικό Σχολείο Άρτας: Η μουσική ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας στο πλαίσιο του προγράμματος: “Ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων της σχολικής βίας και εκφοβισμού”, έχει σχεδιάσει και ξεκίνησε να υλοποιεί για το διδακτικό έτος 2014 – 2015, πρόγραμμα με τίτλο: “Η μουσική ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό”. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία 11 Δημοτικών Σχολείων της περιοχής και συγκεκριμένα τα σχολεία που συμμετέχουν είναι το 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 7ο, 8ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άρτας, και τα Δημοτικά Σχολεία Κωστακιών, Χαλκιάδων, Πολυδρόσου και Αγίου Δημητρίου Πέτα. Τα παραπάνω σχολεία συμμετέχουν με τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης και συγκεκριμένα με 240 μαθητές στο σύνολό τους. Από το Μουσικό Σχολείο συμμετέχει η Γ’ Γυμνασίου και η Α’ Λυκείου με 80 μαθητές.

Η βασική ιδέα του προγράμματος είναι ότι η επαφή των παιδιών με κάθε μορφή τέχνης και συγκεκριμένα με τη μουσική μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εμφάνιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει την επίσκεψη των παιδιών της ΣΤ’ τάξης του κάθε Δημοτικού Σχολείου στους χώρους του Μουσικού Σχολείου Άρτας σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα στη διάρκεια των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου του 2015. Στις επισκέψεις αυτές οι μαθητές θα ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που θα έχει ως στόχο να προβληματιστούν πάνω στο θέμα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού καθώς και στο πώς η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε αντίστοιχα φαινόμενα.

Για το σκοπό αυτό οι προσκεκλημένοι μαθητές θα συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα του σχολείου και συγκεκριμένα στο μάθημα των μουσικών συνόλων, όπου θα κάνουν πρόβα με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου σε ένα από τα τραγούδια της συναυλίας που προετοιμάζεται για το τέλος της χρονιάς, με θέμα την πρόληψη των φαινομένων βίας και εκφοβισμού σε σχολικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων θα αποτελέσουν το φωνητικό σύνολο – χορωδία που πλαισιωμένο από ένα μεγάλο ορχηστρικό σχήμα του Μουσικού Σχολείου θα πραγματοποιήσει το Μάη του 2015 μια παράσταση στο Θέατρο Κάστρου ως παρουσίαση του προγράμματος και των αποτελεσμάτων που θα έχουν επιτευχθεί μέσα από αυτό.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να προβληματιστούν πάνω σε θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού και στους τρόπους πρόληψής τους, να έρθουν σε επαφή με μια μορφή τέχνης και έκφρασης όπως είναι η μουσική, να συνεργαστούν με σκοπό την παραγωγή ενός κοινού αποτελέσματος. Παράλληλος στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να χαρούν μέσα από τη συνεργασία, να εκφραστούν και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στο σχολικό τους περιβάλλον αποτρέποντας φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας η πρώτη συνάντηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του προγράμματος από κάθε σχολείο που συμμετέχει, και συμφωνήθηκαν όλες οι παράμετροι και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

Η σχολική κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί τα σχολεία που συνεργάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος: “Η μουσική ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό”, και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς από κάθε σχολείο, με τους οποίους ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε πολύ,
Ανθούλα Ζιώρη
Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Άρτας

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply