Μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα – Απειλούνται 3 οικισμοί – 5 μέτωπα σε 6 χλμ.

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στα Γεράνεια Όρη. Εκδηλώθηκε, στις 12 περίπου το μεσημέρι, πάνω από την Κινέτα, σε πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας και γρήγορα λόγω των δυνατών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις οι οποίες ενισχύθηκαν. Συγκεκριμένα επιχειρόύν περίπου 100 πυροσβέστες πάνω από 30 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, πέντε αεροσκάφη, και δύο ελικόπτερα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά καθώς οι πολύ ισχυροί άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις και το έργο κατάσβεσής της δύσκολο.

Τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς είναι πέντε και εκτείνονται σε μια απόσταση 6 χιλιομέτρων.

«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι φλόγες μπήκαν στην κατοικημένη περιοχή Μαρούλα βόρεια της Κινέτας όπου κάηκαν αυλές, ενώ απείλησε και τον οικισμό Πανόραμα. Επίσης, δόθηκε εντολή για εκκένωση των κατοικιών στην παλιά και Νέα Κινέτα.

Εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, ενώ σημειώνεται, ότι από τους πυκνούς καπνούς έχουν καλυφθεί αρκετές περιοχές της Αττικής.

Παράλληλα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, έκλεισαν, πριν από λίγο, η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ.

Με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Νωρίτερα, αρκετοί κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους φοβούμενοι τα χειρότερα. Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς την θάλασσα σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Μεγαρέων, Σταύρο Φωτίου.

Το έργο των εναέριων μέσων δυσχεραίνουν οι πυκνοί καπνοί που έχουν φτάσει ακόμη και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Και οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

πηγή: ert.gr

 

Tags: