Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Ιωαννιτών για Βελλά

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση σχετικά με το επικείμενο ψήφισμα για τη Βελλά, η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Ιωαννιτών που πρόσκειται στο ΚΚΕ, παραθέτει τις απόψεις της σχετικά με το Ίδρυμα.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Με την ίδρυση της σχολής, η αστική τάξη και η Εκκλησία επιχείρησε να δημιουργήσει μια σχολή δασκάλων που οι απόφοιτοί της θα καλλιεργούσαν στους μαθητές τον μεγαλοϊδεατισμό, τα ιδεώδη του εθνικισμού και επεκτατισμού σε βάρος γειτονικών χωρών. Θα αξιοποιούνταν ως προπαγανδιστές στη μειονότητα της γειτονικής Αλβανίας την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών που θα διευκόλυναν τα επεκτατικά σχέδια της αστικής τάξης.»

[…]

«Με βάση τον χαρακτήρα του συνόλου των Εκκλησιαστικών Σχολών πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για το πώς η Εκκλησία επιλέγει να εκπαιδεύσει τα στελέχη της.

Ωστόσο θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν Εκκλησιαστικά Σχολεία-Σχολές οποιασδήποτε βαθμίδας, όπως ακριβώς δεν πρέπει να υπάρχουν και ιδιωτικά σχολεία. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να υπάρχουν ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές σαν αυτή που θέλει να δημιουργήσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Η Εκπαίδευση των παιδιών και των νέων πρέπει να είναι Ενιαία-Δημόσια-Δωρεάν, αποκλειστικά παρεχόμενη από το κράτος. Η Εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να εκπαιδεύει τα ιερατικά στελέχη της, με δική της ευθύνη και χρηματοδότηση.»

 

Tags: