Κορωνοϊός: Μειώνoνται τα κρούσματα – 2 Έλληνες στο Diamond Princess – Θα επαναπατριστούν

Σε διαρκή εγρήγορση βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα, υπό τον φόβο μιας πανδημίας του φονικού κορονοϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 1.665 ανθρώπων και 68.500 κρούσματα στην Κίνα, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό.

Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ελαφρά μικρότερος για τρίτη συναπτή μέρα, με τις κινεζικές αρχές να επιβάλλουνδρακόντεια μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Δύο Έλληνες βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στην Ιαπωνία. «Θα επαναπατριστούν», δήλωσε ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας.

Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν καταγραφεί σχεδόν 600 κρούσματα σε περίπου 30 χώρες, ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στην Ευρώπη και αφορά 80χρονο Κινέζο τουρίστα στη Γαλλία, ενώ επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Αφρικανική ήπειρο και ειδικότερα στην Αίγυπτο.

Είναι επείγουσα η χρηματοδότηση των μέτρων ετοιμότητας σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, και καταλόγισε έλλειψη συναίσθησης στη διεθνή κοινότητα. Χαρακτήρισε μάλιστα επικίνδυνα μυωπικό το γεγονός ότι «ο κόσμος δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά λίγα χρήματα για την επίθεση ενός ιού που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο φονικός και καταστροφικός από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά».

Στην Ελλάδα έχoυν ληφθεί όλα τα μέτρα προφύλαξης, επισήμανε για άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που έρθει και στη χώρα μας ο ιός, το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και επαγγελματικά, ανακόπτοντας την αλυσίδα της μετάδοσης. Μιλώντας στον Σκάι, ο κ.Κικίλιας γνωστοποίησε ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα γίνει επιχείρηση επαναπατρισμού 2 Ελλήνων που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

 

Tags: