«Κολοσσιαία» η καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων – Η δραματική στιγμή της κατάρρευσης του «βέλους»

Αγωνιώδη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι γαλλικές πυροσβεστικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να θέσουν υπο έλεγχο την  πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων. «Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να πούμε βεβαιότητα ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη φωτιά και να σώσουμε το ναό» παραδέχθηκαν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Η στέγη του Ναού κατέρρευσε εντελώς, ενώ το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα, όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων, εκκενώθηκε. Παρανάλωμα του πυρός όλος ο ξύλινος σκελετός λένε οι αρχές, ενώ η φωτιά έχει ήδη επεκταθεί στο εσωτερικό ενός εκ των δύο πύργων της εκκλησίας.

Η μάχη είναι κρίσιμη και εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είναι δυνατή η χρήση εναέριων μέσων πυρόσβεσης καθώς ο ναός θα κατέρρεε υπό το βάρος του νερού.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 18:50 (19:50 ώρα Ελλάδας). Το εντυπωσιακό βέλος, η κορυφή του κωδωνοστασίου κατέρρευσε λίγο πριν από τις 20:00 (21:00).

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου με τη σιγμή της κατάρρευσης του «βέλους» του κωδωνοστασίου.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του Καθεδρικού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο βέλος της εκκλησίας.

Ένας εκπρόσωπος του ναού είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη. «Όλα καίγονται (…) δεν θα απομείνει τίποτα», είπε ο Αντρέ Φινό.

πηγή: ert.gr

 

Tags: