Κλιμακώνεται η κρίση στην Καταλονία – Ανοίγει ο δρόμος για επέμβαση της Μαδρίτης

Μετά τη δήλωση του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πιθανόν στα τέλη της εβδομάδας, ο βασιλιάς Φίλιππος  με τηλεοπτικό του διάγγελμα ανοίγει δρόμο στην κυβέρνηση Ραχόι,  για επέμβαση στην Καταλονία και ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος.

Οι περισσότεροι στην Ισπανία περιμένουν ότι θα υπάρξει επέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλονία, μία ημέρα αφού ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ τόνισε σε διάγγελμά του ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην περιοχή αυτή, οι ηγέτες της οποίας έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να «ανακηρύξουν παρανόμως την ανεξαρτησία» της.

Ο μονάρχης, κατηγόρησε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε επανειλημμένα  και εσκεμμένα» το Σύνταγμα και «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας.

Διαμηνύοντας ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», ο βασιλιάς φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ενδέχεται να επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, αλλά επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής καταφέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους».

Παράλληλα ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας δεν είχε αποκλείσει, σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τη σύλληψη του Κάρλες Πουτζντεμόν.

Μέχρι σήμερα, ο Πουτζντεμόν κατάφερε να αντισταθεί και να ξεπεράσει όλες τις πιέσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη, αψηφώντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και προγραμματίζοντας μυστικά το δημοψήφισμα .

Η Καταλονία είναι βαθιά διχασμένη όσον αφορά το ζήτημα της ανεξαρτησίας.Ενώ οι ομιλίες του Ισπανού μονάρχη αντιμετωπίζονται από πολλούς με ηχηρές αποδοκιμασίες.

Είναι ενδεικτικό ότι η κλιμάκωση της πολιτικής έντασης, έχει περάσει από την Δευτέρα και στις σχολικές αίθουσες  όπου καθηγητές καταφέρονται εναντίον των Εθνοφυλάκων, αρκετοί εκ των οποίων όμως είναι και γονείς μαθητών τους.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα ότι οι πελάτες των καταλανικών τραπεζών δεν έχουν λόγο να ανησυχούν εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βαρκελόνης και Μαδρίτης.

«Οι καταλανικές τράπεζες είναι ισπανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και οι πελάτες τους δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν», τόνισε ο ντε Γκίντος στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Μαδρίτη.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «σωστές και απολύτως ξεκάθαρες» τις δηλώσεις του Ισπανού βασιλιά Φελίπε.

πηγή: ert.gr

 

Tags: