«Κλείδωσε» το όνομα του νέου Προέδου της Δημοκρατίας

«Κλείδωσε» σύμφωνα με επιβεβαιωμένες και ασφαλείς πληροφορίες το όνομα του προσώπου το οποίο θα προταθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως νέος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη λήξη της θητείας του νυν προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το εν λόγω πρόσωπο έχει ήδη ενημερωθεί για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και έχει απαντήσει καταφατικά, αποδεχόμενο την τιμητική πρόταση.

Πότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Προέδρου

«Θα ανακοινωθεί μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος», αναφέρουν καλά πληροφορημένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού και πάντως πριν από τη 13η Φεβρουαρίου 2020.

Η διαδικασία εκλογής μετά τις τελευταίες αλλαγές

Αναθεώρηση του Συντάγματος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200 ψήφους δηλαδή).

Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.

Εάν και πάλι δεν επιτευχθεί η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 ψήφους). Μέχρι εδώ η διαδικασία είναι ίδια με όσα ίσχυαν και πριν την αναθεώρηση.

Η διαφορά είναι πως αντί τώρα να προκηρύσσονται εθνικές εκλογές, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για τέταρτη φορά, ύστερα από πέντε ημέρες πάλι, και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφους).

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία (απλώς δηλαδή, όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους).

Σύμφωνα πάντα με τη νέα παράγραφο του άρθρου 32 του υπέρτατου νόμου, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη – πρώτη ψηφοφορία.

 

Tags: