KKE: “Καμία εκχώρηση δημόσιων ακινήτων για τα κέρδη των μονοπωλίων”

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την ένταξη ακινήτων της πόλης των Ιωαννίνων στο «Υπερταμείο»:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση προωθεί την ένταξη 57 δημόσιων ακινήτων από την περιοχή των Ιωαννίνων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό ως Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο Υπερταμείο που αποτελεί ένα εργαλείο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με μπούσουλα την κερδοφορία του κεφαλαίου “αξιοποιώντας” τις υποδομές, για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και ταυτόχρονα να χρηματοδοτούνται επενδυτικοί όμιλοι. Θυμίζουμε ότι το 50% από τα κέρδη του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, ενώ το άλλο 50% θα κατευθύνεται σε «επενδύσεις», με γνώμονα βέβαια την κερδοφορία των μεγαλομετόχων.

Η ένταξη στο Υπερταμείο των 57 δημόσιων ακινήτων των Ιωαννίνων ανάμεσά τους (το μέγαρο αστυνομίας, η πυροσβεστική, οι φυλακές Σταυρακίου, τα κτίρια Αποκεντρωμένης, οι χώροι πολιτιστικής-ιστορικής κληρονομιάς όπως το Φετιχέ Τζαμί, το Τζαμί της Καλούτσιανης, το Βυζαντινό Μουσείο και αλλά ζηλευτά «φιλέτα» της πόλης όπως το στρατόπεδο Βελισσαρίου και το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο Κατσικάς) το μόνο που εξυπηρετεί είναι το στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνούς, για “αξιοποίηση” της κρατικής περιουσίας και υποδομών με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του.

Τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα άλλα αστικά κόμματα που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος, είναι πρόθυμος να πουλήσει και να παραδώσει αρχαιολογικούς και άλλα πολιτιστικά-ιστορικά μνημεία στους επιχειρηματικούς ομίλους που συνεχώς αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη. Κατά τα άλλα, δήθεν μέτωπο εναντίον του νεοφιλελευθερισμού… Όσο ταυτίζονται στρατηγικά και στο συγκεκριμένο θέμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τόσο θα σηκώνουν τους τόνους της κάλπικης μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

Στην ίδια ρότα κινούνται και οι δυνάμεις τους στην Τοπική Διοίκηση που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της Κυβέρνησης την ίδια ώρα που είναι πρωτοπόροι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (π.χ. η καθαριότητα), στα χαράτσια κλπ όπως η Δημοτική Αρχή Ιωαννιτών που δεν έχει αφήσει σε «χλωρό κλαρί» τα ακίνητα του Δήμου, στα πλαίσια της «αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας» κλπ. Τελικά η διαφωνία τους έχει να κάνει με το ποιος είναι ικανότερος να κάνει πιο αποτελεσματικές τις ιδιωτικοποιήσεις για το κεφάλαιο και με τις λιγότερες αντιδράσεις στο λαό.

Η πείρα που ήδη υπάρχει από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις δείχνει ότι το μάρμαρο τελικά καλούνται να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είτε με την αύξηση των τιμολογίων, των εισιτηρίων κ.ά. είτε γιατί δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν τις εγκαταστάσεις που θα εκχωρηθούν είτε με την χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων. Έτσι δημιουργούνται τα κέρδη και οι θετικοί ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Από αυτή την καπιταλιστική ανάπτυξη που υπηρετεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα αστικά κόμματα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα.

Ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να διεκδικήσουν αποφασιστικά αυτά που δικαιούνται, την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών παλεύοντας ενάντια στην πραγματική αιτία, που δεν είναι άλλη από την κερδοφορία του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν πιστά η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.»

 

Tags: