Κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας – Η Ισπανία σε κρίση

Τα μέτρα για την παύση της καταλανικής κυβέρνησης ψήφισε η Γερουσία στη Μαδρίτη, ενώ το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. O Ισπανός πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ανακοίνωσε τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.

Όπως μετέδωσε για την ΕΡΤ από την Ισπανία η Δώρα Μακρή, αυτό που επιθυμούσε η καταλανική κυβέρνηση είναι, την ίδια ώρα που θα κοινοποιούνται τα μέτρα της Μαδρίτης, εκείνοι να ψηφίζουν για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot, που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Νωρίτερα, το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας προσέφυγε στοΣυνταγματικό Δικαστήριο για την απόφαση του προεδρείου να φέρει προς ψήφιση τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Έκκληση Πουτζντεμόν προς τους Καταλανούς

Έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση, απηύθυνε ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα «Ανεξαρτησία», την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC) -η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας- κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Η ANC κάλεσε τους Καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

Ενεργοποίηση του άρθρου 155 – Αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας

Την ίδια ώρα, η ισπανική Γερουσία επικύρωνε τα μέτρα που απορρέουν από τοάρθρο 155, που αφορούν στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η πρώτη κίνηση θα είναι η αντικατάσταση του Πουτζντεμόν και των τοπικών υπουργών.

Επιπλέον, από τη στιγμή που κοινοποιηθεί  η απόφαση της ισπανικής Γερουσίας, ο Πουτζντεμόν και οι τοπικοί υπουργοί καλούνται να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της στάσης και της εξέγερσης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να το κάνουν, κινείται η διαδικασία σύλληψής τους.

Σύμφωνα με το Reuters, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε tweet που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο: «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

πηγή: ert.gr

 

Tags: