Κινητοποίηση του Συλλόγου Γονέων του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων για τα προβλήματα στέγασης

Ιωάννινα, λίμνη & νησίΕδώ και πέντε χρόνια το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων αντιμετωπίζει σοβαρότατα στεγαστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα:

Το Σχολείο στεγάζεται στο ισόγειο του διδακτηρίου του Σχολικού Συγκροτήματος του Κάστρου Ιωαννίνων. Στο ίδιο Συγκρότημα στεγάζονται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Παιδιών με Προβλήματα Όρασης και το 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.

Οι χώροι που αξιοποιεί είναι οι εξής:
– 4 αίθουσες 60,48 τ.μ. (1η 16,8 τ.μ., 2η 10,66 τ.μ., 3η 11,89 τ.μ., 4η 21,13 τ.μ.) στις οποίες στεγάζονται τα 6 τμήματα (τάξεις) του Σχολείου. Δυο αίθουσες στεγάζουν 4 τμήματα, και χωρίζονται με βιβλιοθήκες, γεγονός που δημιουργεί τεράστια λειτουργικά και παιδαγωγικά προβλήματα.
– 1 γραφείο 10,68 τ.μ. που χρησιμοποιείται ως γραφείο της διεύθυνσης και του 16μελούς προσωπικού του 2ου Ειδικού Σχολείου (το γραφείο είναι ουσιαστικά ο προθάλαμος των τουαλετών Προσωπικού του Συγκροτήματος).
– 1 αίθουσα 10,38 τ.μ. η οποία χρησιμοποιείται ως κουζίνα και τραπεζαρία για 19 παιδιά.
– 1 μπάνιο – τουαλέτα 12,96 τ.μ.

Δεν υπάρχουν γραφεία Λογοθεραπείας, Κοιν.Λειτουργού, Ψυχολόγου, Εργοθεραπείας, Γυμναστήριο, με αποτέλεσμα οι ειδικότητες αυτές να πραγματοποιούν τις συνεδρίες τους στους διαδρόμους, γεγονός που ακυρώνει ουσιαστικά, το πολύ σημαντικό έργο τους.

Ο αριθμός των μαθητών του Σχολείου είναι δεκαεννιά (19). Αυτό σημαίνει ότι η  αναλογία μαθητή/τ.μ. είναι λιγότερο από 1 τ.μ. . Έτσι, οι μαθητές ΑμΕΑ δεν έχουν ούτε το στοιχειώδη χώρο για να κινηθούν. Η στενότητα χώρου δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών, καθώς κάποιοι από αυτούς παρουσιάζουν, ορισμένες φορές, κρίσεις επιθετικότητας.

Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και πυρασφάλειας λόγω της στενότητας του χώρου.

Ο αριθμός των μαθητών του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου έχει προοδευτικά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως του πολύ σημαντικού εκπαιδευτικού έργου που γίνεται σ’ αυτό και αν δεν υπήρχε το κτιριακό πρόβλημα, θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερος. Έρχονται γονείς που επίμονα ζητούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο, οι οποίοι όμως ενημερώνονται, ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει, γιατί “δεν υπάρχει χώρος”.

Το διάστημα αυτό Γονείς και Εκπαιδευτικοί του σχολείου δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για να έχουν τα παιδιά μας μια αξιοπρεπή σχολική στέγη. Δυστυχώς η ανοχή και η κατανόηση που δείχνουμε έχει εκληφθεί μέχρι σήμερα, μάλλον, ως αδυναμία από τους αρμόδιους.

Περιμέναμε και πιστεύαμε ότι:
Α. Μετά τις δυο ερωτήσεις που έχουν γίνει στη βουλή τα δυο προηγούμενα χρόνια.
Β. Μετά τις δυο επιστολές που στείλαμε την περασμένη χρονιά στον Υπουργό Παιδείας (εκ των οποίων καμία δεν απαντήθηκε).
Γ. Μετά την επίσκεψη στο σχολείο το Νοέμβρη και τη διαπίστωση των προβλημάτων, από την Περιφερειακή Διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου και το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων
Δ. Μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που κάναμε πριν τα Χριστούγεννα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ.Κολόκα.
Ε. Μετά το Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε το Νοέμβρη και την υπόσχεση του Δημάρχου κ.Μπέγκα ότι θα δρομολογηθεί άμεσα λύση.
ΣΤ. Μετά τις υποσχέσεις που μας δόθηκαν ότι μετά τα Χριστούγεννα θα κατατεθεί από τον Αντιδήμαρχο πρόταση που θα συμβάλλει στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του σχολείο …ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ.

Όμως για μια ακόμη φορά οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Η σχολική χρονιά κοντεύει να τελειώσει, τα παιδιά μας εκπαιδεύονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες και λύση δεν φαίνεται να δίνεται.

Επιπλέον όπως μας ενημέρωσε ο κ. Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι πολύ δύσκολο να παραχωρηθούν χώροι στο 2ο Ειδικό Σχολείο, γιατί “υπάρχει σκέψη, στο συστεγαζόμενο σχολείο να έρθουν  προσφυγόπουλα επειδή είναι διαπολιτισμικό”. Δηλαδή ενώ δεν μπορούν να λύσουν τα εκπαιδευτικά προβλήματα των υπαρχόντων παιδιών του σχολείου … προσδοκούν να λύσουν και το πρόβλημα της μόρφωσης των προσφυγόπουλων.

Για μας, είναι απόλυτα κατανοητό, ότι παρόμοια στεγαστικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο η νυν (αλλά και η πρώην) Δημοτική Αρχή δεν έχει καμιά δικαιολογία.

Πέντε χρόνια, είχαν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους να δρομολογήσουν μια λύση. Δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο αναμονής. Είναι εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να εξευρεθούν  ΤΩΡΑ χώροι είτε στο παρόν συγκρότημα, είτε σε άλλο σχολείο, με αίθουσες διδασκαλίας που δεν θα είναι “κελιά”,  για χώρους εκπαίδευσης – σίτισης – γραφείων.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ, ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΑΝ.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας που έγινε πριν μια βδομάδα αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να προχωρήσει σε αγωνιστική κινητοποίηση την ΠΕΜΠΤΗ 17 & την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ.

ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΛΥΣΗ.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/3 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/3 ΣΤΙΣ 8:00 ΤΟ ΠΡΩΙ συγκεντρωνόμαστε στην πόρτα του σχολείου και γνωστοποιούμε το πρόβλημα στην τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς με κάθε τρόπο.

 

Tags:

, , , ,