Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα: Κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το φασισμό

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το φασισμό. Η δεύτερη ταινία που θα προβληθεί είναι το ντοκιμαντέρ “Ο Αληθινός φασισμός” του Mikhail Romm.

“Βερολίνο, 8 Μαΐου 1945, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα: Ο Γερμανός αρχιστράτηγος Wilhlem Keitel υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη έχει λήξει. Ο φασισμός έχει ηττηθεί…

Το καλλιτεχνικό σωματείο “Εξαύδα” παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το φασισμό, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο χώρο μας (Κουντουριώτη 31) κάθε Κυριακή και Δευτέρα
Ώρα: 21.15
Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ
Για πληροφορίες: 6945377240

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:
– 10 & 11 Μαΐου: Ο αληθινός φασισμός (1965)
– 17 & 18 Μαΐου: Οι αντάρτες του Broadway (1999)
– 24 & 25 Μαΐου: Έλα να δεις (1985)
– 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου: Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη (1945)”

Το ντοκιμαντέρ “Ο αληθινός φασισμός” του Mikhail Romm, με αφηγητή τον ίδιο, είναι μια καυστική καταδίκη του φασισμού. Πρόκειται για μια μελέτη του πώς η φασιστική νοοτροπία παρεισφρέει στην καθημερινότητα του μικροαστού, μέσα από τον εύκολο συναισθηματισμό.

Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί υλικό από πολεμικά αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης, της Γερμανίας και της Πολωνίας αλλά και απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας και ταινίες της Leni Riefenstahl. Δεν μένει ωστόσο σε μια ξερή παράθεση  ιστορικών ντοκουμέντων, αλλά μέσα από μια ψυχολογική περισσότερο ερμηνεία, αγγίζει ουσιαστικά το ζήτημα του φασισμού που βίωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι, από ό,τι φαίνεται, δεν ήταν άμοιροι ευθυνών σε αυτή τη μαζική παραπλάνηση στην οποία οδηγήθηκαν.

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply