Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας – Πως θα είναι ο Δεκέμβρης – Θα δούμε “λευκά” Χριστούγεννα;

Η παρουσία αντικυκλώνα στα βόρεια Βαλκάνια σε συνδυασμό με χαμηλότερες πιέσεις στα ανατολικά της Τουρκίας και ενός εκτεταμένου ψυχρού μετώπου που τις συνοδεύει φέρνουν άρωμα χειμώνα και κάποια σχετικά σύντομα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας.

Ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης που επηρεάζουν τον καιρό της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης από το Σάββατο κινούνται γρήγορα ανατολικά-νοτιοανατολικά

Σήμερα Κυριακή  περνούν τα βόρεια σύνορα της χώρας μας οδηγώντας τη θερμοκρασία σε πτώση έως και 10 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν και τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δείχνουν μια νέα πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη 04/12, η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά σήμερα Κυριακή, στο Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνές. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια, σταδιακά όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Θράκη και στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη έως το μεσημέρι, ενώ από το μεσημέρι κι έπειτα ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται στην Νότια Πελοπόννησο και την Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, υπάρχει στη Θράκη έως το πρωί και στο Πήλιο προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -1 έως 9, στη Θεσσαλία από 4 έως 13, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 17, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 7 έως 13, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 13 έως 17 (έως 19 με 20 στα Δωδεκάνησα) και στην Κρήτη από 15 έως 19.

Ο καιρός τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα – Μακροπρόθεσμη πρόγνωση

1-10 Δεκεμβρίου: Βροχές και σποραδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Άνοδος της θερμοκρασίας προς το κλείσιμο του δεκαημέρου και κατά τόπους έντονα φαινόμενα στα ανατολικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά (ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά).

11-20 Δεκεμβρίου: Χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες στις αρχές του δεκαημέρου και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βορειοδυτικής κυρίως χώρας. Άνοδος της θερμοκρασίας στα μέσα του μήνα και τοπικά ισχυρές βροχές στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

21-31 Δεκεμβρίου: Πτώση της θερμοκρασία σημαντικότερη στην δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα – πιθανές χιονοπτώσεις τα Χριστούγεννα σε περιοχές της δυτικής και βορειοδυτικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Άνοδος της θερμοκρασίας τις ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά και πιθανόν ήπιος καιρός.

πηγή: zougla.gr

 

Tags:

, , , , , , ,