Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας: Ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της υγείας

ΥγείαΟ Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει τις ανησυχίες του και κρούει τον κώδωνα κινδύνου έστω και την ύστατη στιγμή για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα. Ειδικότερα μετά την ψήφιση και εφαρμογή του Ν.4238, με το κλείσιμο Μονάδων, την απουσία προσωπικού εξαιτίας των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, την απαξίωση των εργαστηρίων και ταυτόχρονα τη μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό και ταυτόχρονα κρατικοδίαιτο φορέα, δεν υπάρχει καμία ελπίδα, ότι το Σύστημα  θα ανακάμψει.

Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις.

Η κατάσταση σήμερα:

Γιατροί: 2.200 γιατροί στις δημόσιες δομές- οι μισοί με δικαστικές αποφάσεις.
40% των Μονάδων έχουν κλείσει.
100% των Μονάδων υπολειτουργούν.

Σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν ειδικότητες, αφού αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Μαρασμός εργαστηρίων στο ΠΕΔΥ:

Πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Είναι φανερό ότι το Σύστημα έχει ως στόχο:
1)Τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού από το Σύστημα ανασφάλιστων και ασφαλισμένων.
2) Τις απολύσεις για να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι.

Άμεσα πρέπει:
– Να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη. Το Πρωτοβάθμιο Σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί στα ερείπια που άφησε ο Ν.4238.
– Να έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας πρόσβαση στις δομές.
– Να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι μονάδες με όλες τις ειδικότητες. Ο αποκλεισμός των ειδικοτήτων θα δημιουργήσει πισωγύρισμα δεκαετιών.
– Να υπάρξει μεταβατικό στάδιο για όλους τους απολυμένους και για τους γιατρούς που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. Χρειάζεται γενναία πολιτική και το μεταβατικό στάδιο χρειάζεται μέχρι να εφαρμοστεί το νέο Σύστημα Υγείας. Επιπλέον αφορά και την άρση της αδικίας και της εγκληματικής μνημονιακής συμπεριφοράς απέναντι σε γιατρούς που εργάστηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 20 χρόνια στο Σύστημα και με μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη. Μεταβατικά να ενταχθούν όλοι οι γιατροί και όσοι γιατροί επιθυμούν από τους Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης-ΠΑΑ. Υπάρχει μια σημαντική ομάδα συναδέλφων που εργάστηκαν με σύμβαση έργου μέχρι και 4 χρόνια στο ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα για μια δεύτερη ευκαιρία
– Να εξομοιωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά οι γιατροί ΠΑΑ με αυτούς του ΕΣΥ. Οι συνάδελφοι έχουν αγνοηθεί και αδικηθεί από την πολιτεία. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε την μή ύπαρξη συντονισμού από το Υπουργείο όσον αφορά τις ΥΠΕ. Η κάθε ΥΠΕ ερμηνεύει διαφορετικά τους νόμους. Έχουμε προτείνει τον συντονισμό των ΥΠΕ, με ευθύνη του Υπουργείου.
– Να αλλάξουν τα κριτήρια αξιολόγησης για τη θέση Διευθυντή. Η 20ετία (από 25ετία) είναι αναγκαία για λόγους ισονομίας.
– ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΔΥ. ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΕ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ     ΜΕΡΙΚΕΣ ΥΠΕ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. ΑΥΤΟ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ.

Ένα Σύστημα Υγείας δεν θα λειτουργήσει ποτέ με εργαζόμενους που καλύπτονται με δικαστική απόφαση, αφού οι περισσότερες αποφάσεις ισχύουν μέχρι τελεσιδικία.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο θεσμός του επικουρικού γιατρού στο ΠΕΔΥ απέτυχε, αφού μόνο 160 έκαναν αίτηση σε σύνολο 900 θέσεων που προκηρύχθηκαν. Από τους 160 ήδη πολλοί παραιτήθηκαν. Για τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς να υπάρξουν κίνητρα παραμονής τους στο Σύστημα, με παράταση της σύμβασης και με εργασιακή κατοχύρωση.

Η υλοποίηση του σχεδίου για την ΠΦΥ(γιατροί γειτονιάς κλπ) θα αρχίσει πιλοτικά σε τέσσερις περιοχές της χώρας, σε μια περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του  Ηρακλείου.

Ο Σύλλογος θα παρακολουθεί και θα συμμετέχει θεσμικά και ουσιαστικά  στις διαδικασίες για την αναβάθμιση του συστήματος. Οι αρχές μας για την αναστήλωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτες. Η ανάγκη για ενότητα όλων μας είναι θέμα πολιτικής αρχής. Η με βάση το 3ο μνημόνιο επικείμενη αξιολόγηση των δημόσιων δομών και η πιθανή εκχώρηση τους σε ιδιώτες (μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα) είναι προ των πυλών. Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο και οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Για το ΔΣ,

Ο Πρόεδρος, Δήμας Θωμάς
Ο Γεν. Γραμματέας, Σουμαλεύρης Δημήτριος

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply