Γίναμε …σοφότεροι από τη Δ.Ε.Θ.;

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν μας έκανε σε τίποτα σοφότερους. Εντύπωση έκανε μόνο το …πόσες πολλές ερωτήσεις δεν έγιναν… Το γιατί, απαντάται από τη …λίστα Πέτσα, τα έχω γράψει πολλές φορές, διαβάστε Epirus News.

Κατά τα άλλα, μάθαμε ότι δεν θα έχουμε εκλογές – πόσες και πόσες φορές το έχω γράψει ότι κανένας πρωθυπουργός με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μητσοτάκη, πουθενά στον κόσμο δεν είναι …παλαβός να κάνει πρόωρες εκλογές με …απλή αναλογική, που μάλλον δεν θα έχει και αυτοδυναμία. Σενάρια των κάθε λογής υποψήφιων τα περί πρόωρων, σας τα έχω γράψει μη περιμένετε εκλογές πριν το 2023.

Όσο για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, δεν υπάρχει αμφιβολία είναι ότι κάποια είναι σε πολύ σωστή κατεύθυνση (π.χ. μείωση στις επιστρεπτέες – αν και κανονικά θα έπρεπε να είναι συμβολική και μόνο η επιστροφή), ή κατάργηση φόρων γονικών παροχών, κλπ, ωστόσο φαίνεται ότι δεν αρκούν όπως διαμορφώνεται η κατάσταση.

Το παράλογο, προσβλητικό, και άδικο τέλος επιτηδεύματος πάντως και πάλι δεν καταργήθηκε. Ναι, πρόκειται για το γνωστό «εφεύρημα» Βενιζέλου του 2012 που επιβάλει 700-1000 ευρώ χαράτσι σε όποιον τολμά να ασκήσει επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι επειδή κάποιοι δεν κόβουν αποδείξεις, πληρώστε όλοι, ασχέτως τζίρου, ακόμα και αν δεν έχετε τζίρο ή κέρδη! Πρωτοφανούς «λογικής» χαράτσι, το οποίο σημειώνω ότι εκτός από εντελώς παράλογο για προηγμένη χώρα, είναι και άδικο γιατί επιβαρύνει κυρίως τους «μικρούς».

Ένα μεγάλο φάουλ εδώ για την σημερινή κυβέρνηση που δεν θεραπεύει την δεκαετή αυτή αδικία, διότι αυτά τα 700-1000 για μερικούς επαγγελματίες είναι το ρεύμα τους, ή το να πάει φροντιστήριο το παιδί τους… Οι μεγαλύτεροι ούτως ή άλλως δεν τους απασχολεί γιατί είναι μικροποσό για εκείνους….

Κάποια από τα μέτρα για τους νέους είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά να δούμε και πως ακριβώς θα εξειδικευθούν με τις υπουργικές αποφάσεις και πως τελικά θα εφαρμοστούν. Κακώς κάποιοι λοιδορούν τα δωρεάν GB: Είναι ένα πολύ πειστικό «επιχείρημα» αλλά και απαραίτητα για πολλούς…

Θετικό σίγουρα το μέτρο για τους νέους χωρίς προϋπηρεσία, να το δούμε πως θα λειτουργήσει όμως, διότι πολλές φορές έχουν εξαγγελθεί τέτοια, ποτέ δεν λειτούργησαν όμως…

Τα μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αφορούν μόνο τις πάρα πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με τους χιλιάδες εργαζόμενους, διότι εκεί μια ή δύο ποσοστιαίες μονάδες εισφορών επί χιλιάδες εργαζόμενους, μπορεί να κάνει διαφορά (για τους ιδιοκτήτες φυσικά, αφού εκεί είναι η πολιτική στόχευση). Αν υπάρξει από …σπόντα και κάποια αύξηση, ευχάριστο μέν, πολύ λίγο και πολύ αργά δε.

Για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, πρόκειται για μαγική εικόνα, καθώς ο προϋπολογισμός εγγράφει λίγο πολύ τα ίδια, οπότε το κόλπο εδώ είναι δήθεν μειώνουμε ΕΝΦΙΑ, αλλά αυξάνουμε τιμές ζώνης & αντικειμενικές αξίες…. Μεγάλοι κερδισμένοι και εδώ οι μεγαλοιδιοκτήτες σε ακριβές πόλεις / περιοχές…

Όσο για τα μέτρα που αναφέρονται στην ακρίβεια, είδα βασικά δύο πράγματα: α) Την πρωτοβουλία για την κάλυψη του 80% της αύξησης στο ενεργειακό κόστος, αλλά δεν ξέρω για πόσο και για ποιος και πόσους, πράγμα που είναι σίγουρα καλύτερο από το να μην υπήρχε, και ταυτόχρονα β) …ευχές για συγκράτηση και αφηρημένες διατυπώσεις περί ελέγχων κλπ.

Οι μειώσεις ΦΠΑ δεν λειτουργούν ποτέ σε καθεστώς ολιγοπωλίου με ασύδοτους συμμετέχοντες, διότι, αμέσως μετατρέπονται σε αυξημένα κέρδη των εμπόρων ή ενδιάμεσων, χωρίς ποτέ να πέσουν οι τιμές των ειδών.

Τέλος, οι μειώσεις φόρου εισοδήματος, αφορούν προφανώς αυτούς που …έχουν… Το κακό είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για αυτούς που δεν έχουν καθόλου εισόδημα….

Το σίγουρο είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια, κυρίως επειδή η κυβέρνηση «βλέπει» πολιτική φθορά και προσπαθεί να την αναχαιτίσει.

Το σίγουρο είναι ότι είναι όλα ανοιχτά και πως μπαίνουμε σε πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο και οικονομικά και πολιτικά…

Ν.Β.

 

Tags: