Γιάννης Στέφος: Επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Σταυρακίου Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 15/5/15 ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Σταυρακίου Ιωαννίνων όπου και συναντήθηκε με την διευθύντρια Έλενα Αγαπητού.

Στη συνάντηση η κα Αγαπητού εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κατάστημα κράτησης, με σοβαρότερο την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί λόγω της υπερπληρότητας του καταστήματος κράτησης, καθώς στο κέντρο κράτησης Ιωαννίνων η χωρητικότητα ανέρχεται στα 80 άτομα αλλά ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά τους 150, αριθμός που διαρκώς αυξάνεται (το 60% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί).

Όπως τόνισε η Κα. Αγαπητού η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι όπου ο αριθμός των κρατουμένων ήταν διπλάσιος, αλλά η ανάγκη για νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές παραμένει. Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως το κατάστημα κράτησης όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα δεν καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μας, καθώς κρατούνται πέραν των ποινικών κρατουμένων και οικονομικοί μετανάστες.

Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα, που προκύπτει από την έλλειψη χώρου, είναι η αδυναμία να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης των κρατουμένων. Τα μαθήματα στα πλαίσια προγραμμάτων δια βίου μάθησης, που παρακολουθούν οι κρατούμενοι, λόγω έλλειψης χώρου πραγματοποιούνται στην τραπεζαρία, όπου εκεί λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη.

Η κα Αγαπητού ανέφερε επίσης τις ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει το κατάστημα κράτησης Σταυρακίου, όπου 39 μόλις άτομα καλούνται να καλύψουν τις απαιτούμενες βάρδιες ενώ για την σωστή λειτουργία του καταστήματος απαιτούνται τουλάχιστον 55 υπάλληλοι, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να μην δίνονται κανονικά τα ρεπό στους υπαλλήλους.

Η διευθύντρια του καταστήματος κράτησης ανέφερε επίσης την έλλειψη πόρων για την σωστή λειτουργία του καταστήματος. Τόνισε πως όσες βελτιώσεις και αλλαγές έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα στην διατροφή των κρατουμένων, στην καθαριότητα, στην αλλαγή στρωμάτων, στην τοποθέτηση ηλιακών και στο βάψιμο κάποιων θαλάμων, έχουν γίνει από δωρεές από διάφορους συλλόγους, ιδιώτες και ενορίες και αποπερατώθηκαν με προσωπική εργασία των ίδιων των κρατουμένων. Ο Γιάννης Στέφος είχε την δυνατότητα να διαπιστώσει τα παραπάνω μπαίνοντας, με την άδεια της διευθύντριας και την συνοδεία της, στους θαλάμους των κρατουμένων και συνομιλώντας μαζί τους. Επισκέφτηκε το καφενείο των κρατουμένων, το γυμναστήριό τους το οποίο εξοπλίστηκε από τα όργανα γυμναστικής από τα δημοτικά γυμναστήρια του δήμου που έκλεισαν, την τραπεζαρία, το κουρείο, τα πλυντήρια, τα μαγειρεία.

Οι κρατούμενοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κυρίαρχο και από την μεριά τους την υπερπληρότητα και εξέφρασαν την ανακούφισή τους για το νέο σωφρονιστικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα καταστήματα κράτησης. Με τον νέο αυτό νόμο έχουν ήδη αποφυλακιστεί από το κατάστημα κράτησης Σταυρακίου 17 άτομα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφυλακιστούν άλλα 20. Στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης η αποσυμφόρηση λόγω του νέου νόμου δεν θα είναι μεγάλη καθώς η πλειοψηφία των κρατουμένων είναι υπόδικοι και περιμένουν την εκδίκαση των υποθέσεών τους.

Θετικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου από 15 περίπου Λύκεια της πόλης μας, στα πλαίσια του μαθήματος του Δίκαιου που διδάσκονται, έχουν επισκεφτεί το κατάστημα κράτησης Σταυρακίου. Η κα Αγαπητού δήλωσε πως θεωρεί απαραίτητη την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση της κοινωνίας των Ιωαννίνων ώστε να μπορέσουν οι συνθήκες κράτησης των κρατουμένων να βελτιωθούν.

Ο Γιάννης Στέφος δεσμεύτηκε πως θα βοηθήσει ως βουλευτής ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που περιγράφηκαν παραπάνω. Πέρα απ’ αυτό η δέσμευση είναι και προσωπική για πρωτοβουλίες στήριξης των κρατουμένων και βελτίωσης των συνθηκών κράτησής του, μέσα από δομές αλληλεγγύης.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply