Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Γιάννινα για τις “Τζαμάλες” (φωτορεπορτάζ)

Όλη η πόλη μια αποκριάτικη γιορτή μέχρι το πρωί

Και φέτος το παραδοσιακό έθιμο με τις “Τζαμάλες” (ή “αλαγούζια” όπως ονομάζεται σε μερικά σημεία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων), τηρήθηκε απόλυτα, σε πολλά σημεία της πόλης και του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, παρά τον κρύο καιρό.

Δείτε το φωτορεπορτάζ της Epirus News από τις περίφημες “Τζαμάλες” της πόλης, οι οποίες φέτος σημείωσαν τεράστια επιτυχία και συγκέντρωσαν τον περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάφορα σημεία της πόλης δημιουργήθηκε …μποτιλιάρισμα από τους επισκέπτες!

Έθιμο Διονυσιακό, κατευθείαν από την αρχαιότητα

Το έθιμο έρχεται αυτούσιο κατευθείαν από τα αρχαία χρόνια και συγκεκριμένα από τις Διονυσιακές γιορτές των Ανθεστηρίων τις οποίες τελούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες, περίπου αυτή την περίοδο του έτους, όπου συνήθιζαν να ανάβουν μεγάλες φωτιές (πίστευαν πως η φωτιά εξαγνίζει) και χόρευαν & τραγουδούσαν γύρω τους, πίνοντας φυσικά κρασί. Πολλές οι σχετικές παραστάσεις σε αγγεία τα οποία έχουν διασωθεί.

Σήμερα, σε μια εντελώς παρόμοια τελετουργία, οι κάτοικοι της κάθε περιοχής σε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες, ανάβουν μεγάλες φωτιές και έπειτα αρχίζουν να χορεύουν σε κύκλο γύρω από τη φωτιά, πίνοντας κρασί. Ο χορός και το τραγούδι συνεχίζεται όλο το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα της καθαράς Δευτέρας, οπότε κλείνει με την καθιερωμένη επίσκεψη στο φούρνο, για την αχνιστή λαγάνα της σαρακοστής. Αμέσως μετά, θα επιστρέψουν στις “τζαμάλες” όπου στα κάρβουνα της φωτιάς αρχίζει ήδη να βράζει η καθιερωμένη σαρακοστιανή φασολάδα στο καζάνι. Και το γλέντι συνεχίζεται…

Θεωρείται το αποκορύφωμα των εορτασμών της περιόδου της αποκριάς και η τελευταία ευκαιρία για διασκέδαση πριν από την περίοδο της σαρακοστής. Το έθιμο διατηρείται με ευλάβεια στα Ιωάννινα και στα γύρω χωριά, καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου.

Τζαμάλες 2018

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

Tags:

, , , , , , ,