“ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ”: Ανακοίνωση για την ΑΔΕΙ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑΣτο Δημοτικό Συμβούλιο της 18/05/2016 η Δημοτική Αρχή και η μείζων αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους για πολλά θέματα αλλά κυρίως για το θέμα της αποζημίωσης κάποιων δικηγόρων τους οποίους είχε απασχολήσει παλαιότερα ο Δήμος.

Σημαντικό θέμα, δεν λέμε το αντίθετο, αλλά για μας πιο σημαντικό θέμα ήταν ένα άλλο το οικονομικό κόστος του οποίου έχει επιβαρύνει όλους τους συνδημότες μας, το θέμα της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιωαννίνων (ΑΔΕΙ).

Η ΑΔΕΙ ήταν μια Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 επί δημαρχίας Γκλίναβου και έκλεισε (λόγω Καλλικράτη) το 2011. Όπως δείχνει και το όνομά της δημιουργήθηκε για να παράγει αναπτυξιακό έργο στην περιοχή μας.

Το θέμα της εκκαθάρισης της ΑΔΕΙ ήρθε προς συζήτηση στο περασμένο Δ.Σ. αλλά ανεβλήθη καθώς πολλές Παρατάξεις ζήτησαν πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το «αμαρτωλό» παρελθόν της, για το οποίο φαίνεται να υπάρχει διαχρονική ευθύνη πολλών Δημοτικών Αρχών.

Την περασμένη Τετάρτη το θέμα επανήλθε αλλά όχι για να γίνει η εκτενής συζήτηση, όπως είχαμε ζητήσει, αλλά για να εγκρίνουμε τη διάλυση της Επιχείρησης και να ενημερωθούμε από το Νομικό Σύμβουλο του Δήμου για τα χρέη της και τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου. Ο κ. Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος για συζήτηση αφού το θέμα βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.

Επιλέξαμε την αποχή από την ψηφοφορία. Η απόφαση ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και τη μείζονα αντιπολίτευση.

Από την εκκαθάριση της ΑΔΕΙ φάνηκαν καθαρά τα αποτελέσματα: Η Επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών – στην πράξη τον ζημίωσε – με 28,5 εκ. ευρώ (ολογράφως: Εικοσιοκτώμισι εκατομμύρια ευρώ!). Ουσιαστικά δεν προσέφερε κανένα αναπτυξιακό έργο στο Δήμο μας, αντίθετα τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν μισθοί ημετέρων, δηλαδή υπαλλήλων διορισμένων με αδιαφανείς διαδικασίες (εκτός ΑΣΕΠ), για αμοιβές τρίτων κλπ.

Αν τα χρήματα αυτά, αντί να κατασπαταληθούν, είχαν χρησιμοποιηθεί επ’ ωφελεία των δημοτών, θα είχε αλλάξει την μορφή του Δήμου. Απλώς να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν κατόρθωσε να αποκτήσει ιδιόκτητο Δημαρχείο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του ούτε στις εποχές των «παχέων αγελάδων». Για τα χρήματα αυτά, που πληρώθηκαν σε γνωστούς και φίλους, ο Δήμος δανείστηκε από τράπεζες (τα περισσότερα επί δημαρχίας Γκόντα), με αποτέλεσμα σήμερα να καταβάλει για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης, επισημαίνουμε ότι ολόκληρο το φετινό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για νέα έργα είναι 4,2 εκ. ευρώ περίπου.

Όταν σε μια μικροκοινωνία 50.000 ανθρώπων, σαν τη δική μας (τόσους είχε ο Δήμος προ της εφαρμογής του Καλλικράτη), γινόταν ένα τέτοιο διαχρονικό «πάρτυ», φανταστείτε τι γινόταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή ήταν δυστυχώς η αντίληψη των ανθρώπων που εμείς εκλέγαμε για τα κοινά. Είχαν έναν και μοναδικό σκοπό: Την εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων μέσω διορισμών και χρηματοδοτήσεων, για την επανεκλογή τους. Η Παράταξή μας στηλιτεύει την τακτική αυτή και καλεί κάθε πολίτη της πόλης να αναλογιστεί ότι με την ψήφο του στις παλαιές Παρατάξεις, ουσιαστικά χρεοκοπούσε τον εαυτό του και την πόλη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εποχές εκείνες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ζητούμε για άλλη μια φορά από τον κ. Δήμαρχο να αποδεχθεί την πρότασή μας να διεξαχθεί εκτενής συζήτηση για την ΑΔΕΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πλήρη ενημέρωση του Γιαννιώτικου λαού.

 

Tags:

, , , , , ,