Φωτιές σε Ασπρόπυργο, Αχαΐα και Λευκάδα – Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιών και τη Δευτέρα

Μάχη με τις φλόγες σε τρία πύρινα μέτωπα δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Μαίνεται η φωτιά σε δασική έκταση στις Πόρτες Αχαΐας. Για προληπτικούς λόγους εκκενώνεται το χωριό Βάλμη Ηλείας. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, ενώ άλλο ένα ελικόπτερο συντονίζει την κατάσταση από αέρος. Στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος 130 πυροσβέστες με 43 οχήματα, καθώς και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά σε δύσβατη δασική έκταση στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο, 32 πυροσβέστες με 9 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Πυρκαγιά ξέσπασε και σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου Αττικής το απόγευμα της Κυριακής. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί απειλή για κατοικίες.

Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Λόγω της φωτιάς, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της Αττικής οδού έως τα διυλιστήρια.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές. Την Κυριακή «παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν, με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη ένταση των ανέμων, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλα Τζήμα.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το πιο ζεστό της χρονιάς, με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να μιλούν για υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους μέχρι την Τετάρτη. Ήδη η Πολιτική Προστασία εξέδωσε εκτίμηση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και για τη Δευτέρα.

 

Tags: