Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία – Τουλάχιστον 44 πυρκαγιές ανά τη χώρα

Πυρκαγιά κατέκαψε 120 στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή Λούβρο, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τις απογευματινές ώρες υπήρξε αναζωπύρωση στην περιοχή Ξηρόκαμπος και οι κάτοικοι της κοινότητας ενημερώθηκαν ότι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση.

«Δεν κινδύνευσε κανείς, ούτε πρόκειται να κινδυνεύσει», τόνισε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ1, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Αχιλλέας Τζουβάρας, αναφέροντας ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε μη προσβάσιμη χαράδρα με τους ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης της Πυροσβεστικής ημέρα υψηλού κινδύνου είναι και η Κυριακή ειδικά για τηνΑττική και την Εύβοια.

Για την αντιμετώπιση των 44 πυρκαγιών συνολικά επιχείρησαν 382 πυροσβέστες, 156 οχήματα, οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 υδροφόρες ΟΤΑ, δύο μηχανήματα έργου των περιφερειών και περιοδικά 5 αεροσκάφη «Καναντέρ» και 4 PZL, καθώς και 5 ελικόπτερα.

Λόγω της πολύ υψηλής επικινδυνότητας τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίαςοχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Επίσης, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 3) σε περιοχές των Περιφερειών: Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Μεταξύ των 44 μετώπων και η φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Βαραδαλή του δήμου Δομοκού, στη Φθιώτιδα, πλησίον δασικής περιοχής με πουρνάρια. Δέκα οχήματα της πυροσβεστικής με 23 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροσκάφη τύπου PZL και δύο Καναντέρ δίνουν τη μάχη.

Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στοΚοκκίνω Φαρσάλων, στη Λάρισα χωρίς να απειλούνται οικισμοί.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα σε δασική έκταση στην είσοδο του Γερμανικού Νεκροταφείο, στον Διόνυσο Αττικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε ύφεση, δεν εμπνέει ανησυχία και αντιμετωπίζεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα Δικαστικά Μαραθώνα που αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά που ξέσπασε σε έκταση κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», προς την περιοχή της Περαίας. Στον χώρο, που βρίσκεται κοντά σε οικισμό Ρομά, καίγονται απορρίμματα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν συνέτρεξε κίνδυνος για ανθρώπους ή περιουσίες.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

πηγή: ert.gr

 

Tags: