Επαναφέρουν το ζήτημα του οδικού άξονα Ιόνια – Κακαβιά οι ξενοδόχοι Ιωαννίνων

Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων επαναφέρει για πολλοστή φορά στο δημόσιο διάλογο το θέμα της κατασκευής του οδικού άξονα Ιόνια Οδός – Κακαβιά, δημοσιοποιώντας επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό  Μεταφορών & Υποδομών για το θέμα. Οι ξενοδόχοι δηλώνουν στήριξη προς κάθε φορέα που επιθυμεί να κατασκευαστεί το έργο και ζητούν να πληροφορηθούν τις προθέσεις του υπουργείου για το ζήτημα.

Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι άλλο από το αν θα λάβουν απάντηση και τι αυτή θα περιέχει…

Αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ξενοδόχοι:

«Κύριε Υπουργέ, η ολοκλήρωση αυτού του οδικού άξονα θα αποτελέσει έργο πνοής και ανάπτυξης καθώς θα συνδέσει την χώρα μας με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή μας :

α) Ο εν λόγω άξονας διασχίζει 5 χώρες, γεγονός που θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες στην περιοχή μας από τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

β) Τα διεθνή αεροδρόμια των Ιωαννίνων και του Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς και το οδικό δίκτυο της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού θα αποκτήσουν αμέσως μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία,

γ) Θα δημιουργηθούν διακρατικά, διαπεριφερειακά και διαδημοτικά clusters με χώρες των δυτικών Βαλκανίων στηριζόμενη στην ήδη λειτουργούσα Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου.

δ) Οι χρονικές αποστάσεις των Ιωάννινων προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη θα μειωθούν ως εξής: Από Ιωάννινα ως Τίρανα, ο χρόνος οδήγησης θα είναι 3,5 ώρες, από Ιωάννινα ως Μαυροβούνιο θα είναι 5,5 ώρες, από Ιωάννινα ως Ντουμπρόβνικ θα είναι 6,5 ώρες, από Ιωάννινα ως Τεργέστη θα είναι 10 ώρες και από Ιωάννινα ως Μόναχο θα είναι 14 ώρες.

Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε πως είναι επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωσης του τμήματος Ιωάννινα-Κακαβιά, κάτι που προβλέπει και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο μεταφορών που έχετε συντάξει από το 2019.

Την σπουδαιότητα κατασκευής του την έχουν αντιληφθεί και ενστερνιστεί και άλλες περιφέρειες της χώρας μας καθώς θα προσδώσει άμεσα προστιθέμενη αξία στον τουρισμό, στο εμπόριο, στο real estate, στις επενδύσεις και στις μεταφορές σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμα Περιφέρειες και πιο συγκεκριμένα των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Επειδή έως σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό τι μέλλει γενέσθαι με το έργο, θέλουμε να γνωρίζουμε εάν τελικά αυτό ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ( ΕΣΠΑ,ΣΔΙΤ κλπ ) και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.»

 

Tags: