Έναρξη της συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: θυμόμαστε την Σρεμπρένιτσα

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς κατά την ομιλία του στην έναρξη της συνόδου του Ιουλίου καθώς και οι ευρωβουλευτές στο σύνολό τους απέτισαν φόρο τιμής για τη βάναυση σφαγή 8.000 ανδρών και αγοριών που συνέβη πριν από 20 χρόνια στην πόλη της Βοσνίας Σρεμπρένιτσα και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Αυτή η πράξη γενοκτονίας ήταν ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου που έχουν συμβεί στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ και η συλλογική μας αποτυχία να το αποτρέψουμε αποτελεί ντροπή, τόνισε ο κ Σουλτς, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα και διαβιβάζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σρεμπρένιτσα, διότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση έως ότου αναγνωριστούν η οδύνη και ο πόνος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας πώς η δηλητηριώδης ρητορική και η λαϊκιστική υποκίνηση της εθνοκάθαρσης είχαν προλειάνει το έδαφος για μια επαναχάραξη των συνόρων που αρνήθηκε τις πολυεθνικές και πολύ θρησκευτικές ρίζες των Βαλκανίων.

Όλοι πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην αναβιώσουν παλιοί δαίμονες και να υποκινηθούν τέτοιες συγκρούσεις ποτέ, προειδοποίησε.

Η πόρτα της Ευρώπης είναι ανοιχτή για όσους ακολουθούν το δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, με την κοινή αντίληψη ότι η συμφιλίωση είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κατέληξε.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία) θα εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο σε μία τελετή εκδήλωσης μνήμης στη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου .

Σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη, μετά από συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 8:30πμ.

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply