Έκτακτη σύσκεψη για τον κοροναϊό, σήμερα στην ΕΕ-Ραγδαία αύξηση των θυμάτων

Αυξημένη επαγρύπνηση, συνιστά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, στον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων του κοροναϊου από την Κίνα προς τις χώρες της Ε.Ε. και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερημένη ανίχνευση περιστατικών συνεπάγεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της δευτερογενούς μετάδοσης.

Σε 2.744 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό 769 νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε η κεντρική κυβέρνηση σήμερα Δευτέρα. Περίπου 50.000.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα  στην Κίνα.

Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε κανένας νέος θάνατος πέραν της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της μόλυνσης.Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων σε όλη την Κίνα ανέρχεται σε 80.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισεκ. γουάν (περίπου 7,85 δισεκ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν, ότι απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό, σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Γουχάν.

Στο Χονγκ Κόνγκ εκρηκτικός μηχανισμός μικρής ισχύος εξερράγη σήμερα σε γενικό νοσοκομείο, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς παρά μόνον την προσωρινή απομάκρυνση ορισμένων ασθενών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε μετά την πυρπόληση χθες Κυριακή από ομάδα διαδηλωτών του λόμπι ενός νεόδμητου κτιρίου στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι αρχές σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ως ζώνη καραντίνας για πιθανά κρούσματα του νέου κοροναϊού, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για εξάπλωση του ιού στο Χονγκ Κονγκ μετά το ξέσπασμά του στην ηπειρωτική Κίνα.

Πάντως η επιδημία εξαπλώνεται και στο εξωτερικό καθώς επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα σε Καναδά και άλλα ύποπτα σε Γερμανία και Αυστρία.

Στις ΗΠΑ τουλάχιστον 5 είναι τα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για περίπου 100 ασθενείς.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διευθετήσεις προκειμένου να γίνει τουλάχιστον μία πτήση τσάρτερ ήδη αύριο Τρίτη με την οποία θα μπορέσουν να επαναπατριστούν Ιάπωνες υπήκοοι από την Γουχάν.

πηγή: ert.gr

 

Tags: